Nieuws

Hierom ergert Knutsen, de trainer van Bodø/Glimt, zich aan de UEFA-reglementen

Hierom ergert Knutsen, de trainer van Bodø/Glimt, zich aan de UEFA-reglementen

14 februari - 09:35 Laatste update: 12:05

Kjetil Knutsen ergert zich aan de regels die de UEFA heeft gesteld voor transfers. De trainer van Bodø/Glimt zag verschillende versterkingen binnenkomen, maar kan er slechts drie inschrijven. Waarom is Knutsen daar boos over? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Waarom is Kjetil Knutsen boos?

Ajax neemt het op donderdagavond op tegen Bodø/Glimt in de tussenronde van de Conference League. De Noorse opponent eindigde als tweede in poule D achter Club Brugge en voor Besiktas en Lugano. Na de groepsfase kunnen teams die meedoen aan de UEFA-competities hun selecties opnieuw indienen om hun winterse transferversterkingen in te schrijven. Echter mogen er maar drie nieuwe namen toegevoegd worden aan de selecties en dus komt Bodø/Glimt in de knoop. De club deed meer aankopen en dus kan aanvaller Kasper Høgh die overkwam van Stabaek niet meedoen tegen de Amsterdammers. De Noren schreven namelijk Jens Petter Hauge, Håkon Evjen en Jostein Gundersen al in voor het toernooi.

Jens Petter Hauge in actie voor zijn oude club Eintracht Frankfurt.
Jens Petter Hauge in actie voor zijn oude club Eintracht Frankfurt.

Het leverde een boze Knutsen op en hij beklaagde zich in de Noorse krant VG. 'Ik zal dat nooit begrijpen', begint Knutsen. 'Ik ben voorstander van een gelijk speelveld. Zo zijn de regels nu niet.' Wel mag Glimt een nieuwe keeper inschrijven, mocht het die vinden. Nikita Haikin, die normaliter onder de lat staat, raakte langdurig geblesseerd en daarvoor kent de UEFA een uitzondering op de regel. Mocht een keeper langdurig geblesseerd zijn dan mag er één nieuwe doelverdediger inschreven worden. Bodø/Glimt is nog altijd op zoek naar een mogelijke vervanger.

Waarom haalt Bodø/Glimt zoveel versterkingen?

De rede dat de Noorse ploeg zoveel versterkingen haalt is niet vreemd. Het seizoen in Noorwegen loopt namelijk anders dan die van andere Europese landen. De Eliteserien, zoals het hoogste voetbalniveau van het land heet, begon het afgelopen seizoen in april en eindigde begin december. Bodø/Glimt kroonde zich als kampioen, maar speelde sinds 3 december dus geen officieel duel meer. Aan de hand van verschillende oefenduels probeerden de mannen van Knutsen hun wedstrijdritme op te doen. 

Er werd met 6-0 verloren van RB Leipzig, gewonnen van Hammarby en Malmö en ook verloren van Sparta Praag. Het laatste duel wat Glimt speelde was begin februari in Zweden en dus is het al even geleden dat de ploeg in actie kwam. Het transferwindow in januari kan dus gezien worden als het zomerse transferwindow van Noorwegen. Ploegen willen zich, net als andere Europese ploegen in de zomer, versterken voor het komende seizoen. Dit deed Knutsen dus met Jens Petter Hauge, Håkon Evjen, Jostein Gundersen en Kasper Høgh, maar één van de aankopen is de pineut en moet het treffen vanaf de tribune bekijken.