Nieuws

Der Kaiser is niet meer: hoe verliep de voetbalcarrière van Franz Beckenbauer?

Der Kaiser is niet meer: hoe verliep de voetbalcarrière van Franz Beckenbauer?

10 januari - 07:15 Laatste update: 07:15

Franz Beckenbauer is op 78-jarige leeftijd overleden. Der Kaiser was één van, al dan niet de beste voetballer in de geschiedenis van Duitsland. Hij behoort tot de exclusieve club spelers die zowel als speler en als trainer het WK won. Hoe verliep de carrière van Beckenbauer? VoetbalNieuws brengt het voor je in beeld.

Wie was Franz Beckenbauer?

Franz Anton Beckenbauer werd geboren op 11 september 1945 in München, Duitsland. Hij overleed op 8 januari 2024 aan de gevolgen van een ziekte, waarvan de specifieke aard niet bekend is gemaakt. Toen Beckenbauer zes jaar oud was, begon hij met voetballen in zijn geboortestad. SC 1906 München was zijn eerste club als verdediger, waar hij zeven jaar speelde. De grootste voetbalclub van München op dat moment, TSV 1860 München, toonde interesse in Beckenbauer en hij maakte de overstap. Echter, deze periode bij Die Löwen was van korte duur vanwege een vechtpartij met een tegenstander. Desondanks toonde Bayern München interesse en na zijn transfer maakte Beckenbauer nog voor zijn twintigste zijn debuut bij de club. Dit deed hij in stijl, want hij scoorde tijdens zijn debuut. In 1965 promoveerde Bayern München naar het hoogste niveau in Duitsland, en drie seizoenen later won de club voor het eerst in de carrière van Beckenbauer de Duitse titel.

Een jonge Franz Beckenbauer na het winnen van de DFB Pokal.
Een jonge Franz Beckenbauer na het winnen van de DFB Pokal.

In de beginjaren zeventig domineerde Bayern München de Duitse competitie. Na de titel in het seizoen 1968/1969, won Der Recordmeister ook de landstitel in 1971/1972, 1972/1973 en 1973/1974. Dit was niet het enige succes, want in de seizoenen 1973/1974, 1974/1975 en 1975/1976 won Bayern de Europacup I, de voorloper van de Champions League. De DFB Pokal kon ook niet ontbreken op het palmares van Beckenbauer. In 1965/1966, 1966/1967, 1968/1969 en 1970/1971 won hij deze trofee ook. In 1965 kreeg de libero ook de kans in het Duitse elftal. Duitsland was nog verdeeld, maar op twintigjarige leeftijd debuteerde hij in het elftal van West-Duitsland.

In 1966 reisde hij mee naar het WK, en in de finale tegen Engeland werd hij ingezet als mandekker van Bobby Charlton. Analisten zeggen achteraf dat Duitsland die finale verloor omdat hij niet vanuit zijn normale rol als spelverdeler speelde. Dit zou niet de enige finale zijn die hij met Duitsland speelde, want na een interlandcarrière van twaalf jaar en 103 interlands verzamelde Beckenbauer één EK-winst in 1972 en één WK-winst in 1974. In de WK-finale versloeg West-Duitsland Nederland.

In 1977 nam Beckenbauer na 427 wedstrijden afscheid bij Bayern München. Als een van de eerste grote spelers uit Europa trok hij naar de nieuwe voetbalcompetitie in de Verenigde Staten. De New York Cosmos slaagden erin Der Kaiser van 1977 tot 1980 in Amerika te laten spelen, waar hij samen met andere legendes zoals Johan Cruijff, Johan Neeskens, Carlos Alberto en Guus Hiddink actief was. In 1980 lonkte de Bundesliga opnieuw. Voor twee seizoenen keerde Beckenbauer terug naar Duitsland, dit keer bij Hamburger SV. Met die club pakte hij nog één keer de Bundesliga-titel voordat hij voor zijn laatste jaar als voetballer terugkeerde naar Amerika. Bij de New York Cosmos sloot hij in 1983 op 38-jarige leeftijd zijn actieve loopbaan af.

Beckenbauer samen met Pelé in het shirt van New York Cosmos
Beckenbauer samen met Pelé in het shirt van New York Cosmos

Was Franz Beckenbauer ook trainer?

Na zijn actieve voetbalcarrière rolde Franz Beckenbauer het trainersvak in. Direct nadat hij stopte als voetballer bij de New York Cosmos, werd Der Kaiser bondscoach van West-Duitsland. Het eerste WK waar Beckenbauer als trainer actief was, was het Wereldkampioenschap voetbal 1986. Duitsland haalde meteen de finale, maar verloor van Argentinië. Vier jaar later, tijdens het WK in Italië, haalde Duitsland opnieuw de finale onder leiding van Beckenbauer en versloeg Argentinië met 1-0.

Beckenbauer was ook actief als clubcoach. Olympique Marseille werd zijn eerste club, maar na één jaar stapte hij daar weer op. Zijn jaar in Frankrijk was echter wel succesvol, met Marseille dat de Franse titel won en als verliezend finalist eindigde in de Europacup I. Daarna keerde hij terug naar Bayern München. Twee keer kwam hij binnen als interim-manager en won hij twee prijzen: de Bundesliga in 1993/1994 en de UEFA Cup in 1995/1996.

Tussen zijn tijd als trainer door was Beckenbauer president van Bayern München. In 1996 sloot hij officieel zijn trainerscarrière af en concentreerde hij zich op zijn functie als sportbestuurder. Beckenbauer was ook een van de initiatiefnemers om het WK van 2006 naar Duitsland te halen, wat succesvol was. Tijdens dit WK bezocht de verdediger 56 van de 64 wedstrijden, waarbij hij zich vaak met een helikopter van wedstrijd naar wedstrijd liet vliegen.

Wat deed Franz Beckenbauer de afgelopen jaren?

Tot 2009 was Beckenbauer president van Bayern München. In juni 2014 werd Beckenbauer door de Ethische Commissie van de FIFA voor negentig dagen geschorst van elke voetbalgerelateerde activiteit. Hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Het verbod werd opgeheven nadat Beckenbauer ermee instemde deel te nemen aan het FIFA-onderzoek. In februari 2016 kreeg Beckenbauer een boete van zevenduizend Zwitserse frank en werd hij door de FIFA Ethics Committee gewaarschuwd omdat hij in 2014 niet had meegewerkt aan het onderzoek.

Franz Beckenbauer op de tribune van Bayern München.
Franz Beckenbauer op de tribune van Bayern München.

In 2015 kwam Beckenbauer opnieuw in opspraak vanwege onderzoek naar zijn handelen, met betrekking tot vermeende fraude en witwassen met betrekking tot de toewijzing van het WK 2006. In 2017 moest hij hierover een verklaring afleggen. Beckenbauer zou in 2005 ongeveer 9.7 miljoen euro hebben overgemaakt aan Mohamed Bin Hammam, destijds lid van het uitvoerend comité van de FIFA. Bin Hammam is levenslang geschorst. Beckenbauer heeft altijd ontkend zich schuldig te hebben gemaakt aan omkoping. De afgelopen jaren kampte Beckenbauer met gezondheidsproblemen en hij stierf op 8 januari 2024 in het bijzijn van zijn familie.