Nieuws

Terugkeer bijna rond: wie is Kian Fitz-Jim en hoe doet hij het dit seizoen?

Terugkeer bijna rond: wie is Kian Fitz-Jim en hoe doet hij het dit seizoen?

11 januari - 14:10

Ajax lijkt Kian Fitz-Jim vroegtijdig terug te gaan halen richting Amsterdam. Dat schrijft Voetbal International, maar wie is de jeugdige middenvelder eigenlijk? Hij speelt dit seizoen bij Excelsior en hoe doet hij het daar? VoetbalNieuws zet het voor je op een rij.

Wie is Kian Fitz-Jim?

Kian Fitz-Jim werd op 5 juli 2003 geboren in Amsterdam, Noord-Holland. Van jongs af aan heeft de jonge middenvelder veel talent, en hij verslijt veel verschillende clubs. Fitz-Jim begint met voetballen bij een plaatselijke voetbalclub in Amsterdam. Bij SC Buitenveldert zet hij zijn eerste stappen, waarna hij uiteindelijk de overstap maakt naar AFC. In de jeugd van de grootste Amsterdamse voetbalclub valt zijn talent ook op bij een professionele voetbalclub. AZ haalt Fitz-Jim binnen, en hij zou vier jaar in de jeugdopleiding van de Alkmaarders spelen. In 2019 maakt hij namelijk op zestienjarige leeftijd weer een overstap, en ditmaal doet hij dat naar Ajax. Hij tekende een contract tot medio 2022, en hij zou dat uiteindelijk verlengen tot medio 2027.

Kian Fitz-Jim in actie bij Jong Ajax.
Kian Fitz-Jim in actie bij Jong Ajax.

Bij Ajax sluit hij vrijwel meteen aan bij Jong Ajax. Op 21 december 2020 mag hij dan ook zijn debuut maken als prof door in te vallen in het duel met Telstar. In drie jaar tijd maakt hij zijn opwachting in 88 duels voor het tweede elftal van de Amsterdammers. Daarin scoort hij vier keer en geeft hij elf assists. Binnen Ajax denkt men zeer hoog over Fitz-Jim, en dus wordt hij aan het begin van januari 2023 overgehaald naar de A-selectie. Kort daarop maakt de middenvelder ook zijn debuut in het eerste elftal. Op bezoek bij NEC mocht hij invallen voor Kenneth Taylor. Niet veel dagen later was de lijst van afwezigen enorm bij Ajax voor een KNVB Bekerwedstrijd, en dus maakte hij tegen FC Den Bosch zijn basisdebuut.

Hoe doet Kian Fitz-Jim het dit seizoen?

Aan het begin van het seizoen werd bekend dat Ajax Kian Fitz-Jim ging verhuren. Uiteindelijk belandde hij bij Excelsior, en daar speelde hij tien wedstrijden dit seizoen. Twee daarvan mocht hij beginnen in de basis, terwijl hij in acht andere wedstrijden inviel als wissel. Erg succesvol was Fitz-Jim nog niet in de Eredivisie als het gaat om bijdragen tot doelpunten. Pas één assist gaf hij, maar scoren lukte nog niet. In totaal gaf de twintigjarige 173 passes dit seizoen, en daarvan waren er 147 succesvol. Daarmee lag zijn percentage geslaagde passes op 85%.

Waarom wil Ajax Kian Fitz-Jim terughalen?

Ajax is druk op zoek naar een nieuwe nummer 'zes'. De verdedigende middenvelder moet veel wedstrijden gespeeld hebben in grote competities en een echte leider zijn. Onder die categorieën valt Fitz-Jim niet, en toch wil Ajax hem terughalen naar Amsterdam. 'Mocht Ajax in januari enkele uitgaande transfers doen, dan zou het terughalen van huurlingen een van de opties kunnen zijn om dat op te vangen', aldus VI eerder. 'Ajax heeft zich gemeld bij Excelsior met het verzoek om de verhuurperiode te beëindigen, maar die club verzet zich vooralsnog hevig. De Rotterdammers wilde Fitz-Jim niet laten gaan en lieten Ajax dat ook weten. Er staan geen ontbindende voorwaarden in het huurcontract, dus zullen de clubs met elkaar in gesprek moeten.' De terugkeer van Rotterdam naar Amsterdam lijkt echter nu slechts een kwestie van tijd te zijn geworden. 'De Amsterdamse club is in hoofdlijnen akkoord met Excelsior over het ontbinden van het huurcontract', klinkt het bij VI.