Nieuws

Van Bronckhorst toch niet naar Turkije: zo verloopt zijn loopbaan tot nu toe

Van Bronckhorst toch niet naar Turkije: zo verloopt zijn loopbaan tot nu toe

7 januari - 17:10 Laatste update: 17:10

Giovanni van Bronckhorst stond op het punt om trainer te worden van Besiktas, maar de Turken kozen voor Fernando Santos. De voormalig prof werd kampioen bij Feyenoord en had een wisselende periode bij Rangers FC. Voetbalnieuws duikt in de carrière van de geboren Rotterdammer.

Van Bronckhorst, geboren op 5 februari 1975 kende een zeer imposante loopbaan als speler. Na periodes bij Feyenoord, Rangers, Arsenal en FC Barcelona hing de voormalig verdediger na het WK van 2010 zijn schoenen aan de wilgen.

Dat ene woord, Feyenoord

Van Bronckhorst en Rotterdam. Dat moest het worden. Na 245 wedstrijden voor de Rotterdammers wist de voormalig back wel waar hij zijn trainerscarrière moest beginnen. Eerst in de jeugd en daarna als assistent. 118 wedstrijden zat Van Bronckhorst naast Ronald Koeman waarna hij ook nog eens 45 keer naast Fred Rutten zat. In het seizoen 2014/15 kende Feyenoord een tegenvallend jaar waarin de play-offs voor Europees voetbal werden gehaald. Rutten werd door de club voordat de play-offs begonnen al aan de kant gezet en Van Bronckhorst schoof door als hoofdtrainer.

Na Europees voetbal te hebben afgedongen ging de Rotterdammer echt aan de slag. De trainer legde dat jaar de basis van het kampioenselftal een jaar later waarin oudgedienden Eljero Elia en Dirk Kuyt de leiders van het elftal waren. Feyenoord eindigde als derde, wat een opmaat was voor het jaar dat ging komen. De KNVB Beker werd veroverd en iedereen had vertrouwen in het seizoen dat ging komen.

In de zomer verwelkomde Feyenoord Steven Berghuis en Nicolai Jörgenson. Feyenoord kwam ijzersterk voor de dag en stond vanaf het begin tot het einde bovenaan. Na een slopende titelrace met Ajax waren het de Rotterdammers die voor het eerst deze eeuw landskampioen werden. Een jaar later pakte Feyenoord wederom de KNVB Beker. Na vier seizoenen besloot Van Bronckhorst dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. "Het is de club die in mijn hart zit. En het is lastig om afscheid te nemen van iets waarvan je heel veel houdt en waar je om geeft", vertelde hij destijds op de clubkanalen.

Chinees avontuur

Na een half jaar rust besloot Van Bronckhorst aan de slag te gaan bij Guangzhou R&F. De trainer gaf aan zo snel mogelijk te willen integreren en bracht Jean-Paul van Gastel als assistent. Echter verliep dat niet volgens plan. De resultaten vielen tegen, Covid 19 kwam in het spel en Van Bronckhorst besloot op te stappen. Van Gastel bleef wel en maakte het seizoen af als trainer.

Terugkeren bij Rangers FC

Van Bronckhorst speelde in diens carrière jaren lang voor Rangers FC. Toen de club aanklopte of de Nederlander in 2021 Steven Gerrard wilde opvolgen die naar Aston Villa vertrok, was het antwoord snel duidelijk. Bij Rangers FC werd kwalificatie voor de Champions League afgedwongen en werd de Schotse Beker gewonnen. Toch viel het in het tweede seizoen tegen. Na 68 wedstrijden hield het op en besloten de trainer en de club uit elkaar te gaan, met volgens Van Bronckhorst, pijn in het hart.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Giovanni van Bronckhorst (@giovannivbronckhorst)

Toekomst in Turkije

De laatste weken werd Gio in verband gebracht met een stap naar Besiktas. De Turken hoopten vurig op de komst van de Nederlander en diens vaste assistent Jean-Paul van Gastel. NAC stak echter een stokje voor het vertrek van Van Gastel. Dat heeft er mogelijk mede voor gezorgd dat Besiktas is doorgeschakeld naar Santos. Het is onbekend waar de toekomst van Van Bronckhorst nu ligt.