Breaking news

Steijn haalt uit naar Mislintat: 'Altijd argumenten om die spelers niet te halen'

Steijn haalt uit naar Mislintat: 'Altijd argumenten om die spelers niet te halen'

30-12-2023 07:10 Laatste update: 07:10
1

Maurice Steijn heeft voor het eerst sinds zijn vertrek bij Ajax gesproken over wat er volgens hem allemaal misging in Amsterdam. In een uitgebreid eindejaarsinterview met De Telegraaf doet de coach onder wie de ploeg zelfs even helemaal onderaan bungelde, een boekje open. Zijn relatie met technisch directeur Sven Mislintat was volgens hem het grootste heikel punt.

Steijn vertelt dat hij, toen hij op 23 oktober jongstleden de deur van de Johan Cruijff Arena achter zich dicht trok, al twee keer eerder had overwogen om zijn contract in te leveren. De oefenmeester voelde zich door de inmiddels eveneens vertrokken Mislintat op een dwaalspoor gezet. "We gingen het samen doen, zei hij in mei bij mij thuis", zo laat Steijn optekenen door De Telegraaf. "Het was samen, maar in de praktijk al heel snel ieder voor zijn eigen."

"Als de directeur voetbalzaken van een instituut als Ajax zegt 'samen', dan geloof je dat. Ook al omdat Mislintat zich echt in mij had verdiept, bleek tijdens onze eerste ontmoeting. Hij gaf aan dat ik bij al mijn ploegen een overperformer was en dat ik de laatste tien jaar de meest fitte elftallen uit de Eredivisie had", vervolgt hij.

"Het Ajax uit 2019, met een Nederlands gezicht, was onze blauwdruk."

Vooraf zou Mislintat, wiens miskopen langer in het geheugen blijven liggen dan zijn aanwinsten, aan Steijn en zijn staf hebben gevraagd welke spelers hij graag zou willen. Met Dusan Tadic, Jurriën Timber, Edson Álvarez, Mohammed Kudus en Davy Klaassen was er immers een waslijst aan sterkhouders vertrokken uit Amsterdam. "Het Ajax van 2019 van Marc Overmars en Erik ten Hag, met een Nederlands gezicht, was onze blauwdruk. Uit de fysieke testen bleek trouwens dat de spelers net zo fit waren als onder Ten Hag."

Steijn opperde de namen van Noa Lang, Nicolas Tagliafico, Justin Kluivert en Sergiño Dest, wilde Stefan de Vrij graag naast Jorrel Hato zien en zag voor huidig PSV'er Jerdy Schouten een rol weggelegd bij Kenneth Taylor en Silvano Vos. Ook Vangelis Pavlidis passeerde de revue als spits naast Brian Brobbey en over de bij Ajax aangeboden Isco was Steijn dolenthousiast.

"Voor die spelers had hij altijd argumenten klaar om te niet te halen."

"Later viel de naam van Hakim Ziyech", aldus Steijn. "Zonder dat hij het hard uitsprak: Mislintat bleef weg bij voormalig Ajacieden en Nederlanders. Voor die spelers had hij altijd argumenten klaar om ze niet te halen. Zo kon De Vrij, laatst uitblinker bij Oranje, niet met ruimte in zijn rug spelen. Terwijl Pavlidis geen optie was omdat AZ altijd moeilijk deed tijdens transferonderhandelingen."

"Voor het eerst dacht ik: hier ben ik niet op mijn plaats."

Volgens Steijn maakte Mislintat een inschattingsfout door te denken dat hij zijn weg simpelweg wel zou gaan volgen. Hij kreeg het gevoel dat de Duitse beleidsmaker met hem expres iemand had binnen gehaald door wie hij vrij spel op de transfermarkt zou hebben. Na de Europese wedstrijd tegen Ludogorets op 24 augustus barstte de bom. "Wij als staf hadden volgens hem geen verstand van het samenstellen van een selectie en hoefden ons daar niet mee te bemoeien. 'Ik ben verantwoordelijk voor de selectie, jullie voor het elftal.' Voor het eerst dacht ik: hier ben ik niet op mijn plaats."

Maurice Steijn als trainer van Ajax naast assistenten Hedwiges Maduro en Saïd Bakkati

Dat uitte zich voor het eerst publiekelijk toen Steijn na de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard op 3 september (0-0) tijdens de persconferentie zijn kritiek uitte op Mislintat. "Voor de wedstrijd zag ik dat Mislintat de Nederlanders links liet liggen en zich alleen bekommerde om de aankopen. Dat voelde voor mij niet goed", vertelt de Hagenees. "En voor de Nederlandse spelers evenmin. Na die wedstrijd twijfelde ik voor het eest of ik moest doorgaan bij Ajax. Mijn uitspraak was trouwens genuanceerder en niet om alles op het bordje van Mislintat te leggen. Of hem bewust voor de bus te gooien, zoals later werd gesuggereerd. Ik heb gezegd dat ik de spelers niet kende en ze niet op mijn lijstje stonden. Achteraf niet handig, maar wel eerlijk."

Mislintat was daarna ziedend. "Volgens hem was hij z'n autoriteit en ik in één klap de spelersgroep kwijt." Daarom sprak Steijn na de interlandperiode met een merendeel van de selectie. "De meesten hadden mijn uitspraak niet eens meegekregen", vertelt hij.

Vanaf toen begon de twijfel bij Steijn toe te slaan. Het contact zou steeds minder zijn geweest en de keuze voor Jay Gorter als tweede doelman achter Gerónimo Rulli kwam hem op veel kritiek te staan. "Ik vermoedde dat sommige spelers een basisplaats was toegezegd. Het leek erop of hij ze tegen mij opzette."

"Voor mezelf heb ik toen besloten: ik ga bij de directie aangeven dat ik twijfel om door te gaan bij Ajax."

Na de uitnederlaag tegen FC Utrecht besloot Steijn dat het welletjes was geweest. "Ik heb het thuis besproken en ben samen met mijn vrouw naar het huis van vriend en agent Rodger Linse gereden. Daar kwam Ruud van Nistelrooij ook heen. Met hem onderhoud ik veel contact. Hij had bij PSV in een vergelijkbare situatie gezeten. Voor mezelf heb ik toen besloten: ik ga bij de directie aangeven dat ik twijfel om door te gaan bij Ajax."

Volgens Steijn was de selectie als los zand door zijn handen geglipt. Met Jan van Halst en commercieel directeur Menno Geelen sprak hij over zijn toekomst. "Met z’n drieën spraken we af er die dag goed over na te denken. Van Gaal kwam op de lijn bij Van Halst. Zelf zocht ik contact met Henk ten Cate. Aan het einde van de dag hebben we in goed overleg toch besloten uit elkaar te gaan. Natuurlijk deed het pijn: mijn missie, de mooiste uitdaging van m’n leven is niet geslaagd. Ondanks alles vertrok ik voor m'n gevoel door de voordeur. Als ik was doorgegaan en de resultaten bij Brighton en PSV zouden zijn tegengevallen, dan had de directie mij alsnog moeten ontslaan. Dat wilde ik mezelf en een fantastische club als Ajax niet aandoen."