Nieuws

Van der Vaart was als kind voor PSV: 'Heel erg fan, misschien wel idolaat'

Van der Vaart was als kind voor PSV: 'Heel erg fan, misschien wel idolaat'

05-12-2023 16:27

Rafael van der Vaart staat uiteraard bekend als een Ajacied in hart in nieren, maar de voormalig middenvelder had als kind een voorkeur voor PSV. Dat had alles te maken met het feit dat er een Braziliaan in Eindhoven speelde die de bal veelal aan een touwtje leek te hebben; Romário de Souza Faria.

"Van welke spelers ik vroeger posters op m'n kamer had? Romário was ik heel erg fan van, misschien wel idolaat", vertelt Van der Vaart in het programma Tussen De Palen van Ziggo Sport. "Een PSV'er inderdaad. Al mijn vriendjes waren toentertijd voor Ajax, maar ik was voor PSV vanwege Romário. Die vond ik bijzonder. Altijd een beetje moe, altijd een beetje gedoe. Maar op de momenten dat hij er moest staan, dan stond hij er."

"Toen ik tien was, ging ik naar Ajax en was de liefde naar PSV toe natuurlijk voorbij", voegt Van der Vaart daaraan toe. "Die moest ik toen wel opgeven."

Van der Vaart speelde uiteindelijk 156 wedstrijden voor de Amsterdammers, maar kijkt nog altijd vol bewondering terug naar de periode waarin hij meer sympathie had voor PSV. "Hij (Romário, red.) was bijna zijn tijd vooruit als voetballer. Zóveel controle en techniek. Eigenwijs, liede voor het voetbal, dat is het eigenlijk. Niet tactisch, maar gewoon lekker voetballen. Zoals je op het pleintje speelde. Hij had gewoon zijn eigen ding en dat zie je vaker bij Brazilianen. In de wedstrijd moet het gebeuren. Op training hoefde het niet, maar in de wedstrijden stond hij er vaak."

Bekijk de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Kevin Hofland, Willy van de Kerkhof, een terugblik op Feyenoord - PSV, de buitenkansjes op de transfermarkt voor Ajax én de top drie grootste talenten uit de Eredivisie!