Exclusive

Wie is veelvoudig Deens international Hojbjerg, die op de radar staat van Ajax?

Wie is veelvoudig Deens international Hojbjerg, die op de radar staat van Ajax?

25-11-2023 13:55 Laatste update: 14:59

Ajax wordt in verband gebracht met de komst van Pierre-Emile Hojbjerg. De Deense middenvelder speelt al jaren in de top en Voetbalnieuws legt zijn carrière onder de loep.

Hojbjerg, geboren 5 augustus 1995 te Kopenhagen heeft al een aardige waslijst met clubs achter zijn naam. Op achtjarige leeftijd speelde de middenvelder al bij BK Skjold. Vier jaar later ging de Deen naar de jeugd van FC Kopenhagen en via Bröndby IF kwam Hojbjerg in 2013 terecht bij Bayern München.

Bundesliga-jaren

Voor Bayern kwam Hojbjerg uiteindelijk 25 wedstrijden uit, maar een basisplaats veroverde hij nooit in die vier jaar dat de Deen aan de club verbonden was. Voor zijn debuut kwam Hojbjerg 44 maal uit voor het tweede van de club. Zijn trainer stelde destijds dat de middenvelder te veel klasse had om daar te spelen en voorspelde een grootste toekomst. Het middenveld was echter overvol door namen als Leon Goretzka en Joshua Kimmich die destijds tot eenzelfde lichting behoorden. Wel was Hojbjerg enige tijd de jongste debutant ooit voor de club met een leeftijd van zeventien jaar. Een seizoen bij Augsburg gaf de jonge middenvelder genoeg tijd om minuten te maken. Na een succesvol seizoen keerde Hojbjerg terug, maar al snel werd besloten dat een vertrek de enige oplossing was.

Een jaar bij Schalke 04 bracht de Deen terug op de kaart. Hojbjerg werd wederom verhuurd, maar groeide al snel uit tot een vaste waarde voor de club. Scoren deed de Deen niet, maar mede door twee assists in 23 wedstrijden in de Bundesliga zag iedereen waar de middenvelder tot in staat was. Bij het nationale team van Denemarken viel de middenvelder vooral op, maar mede door de mindere prestaties van Schalke viel te betwisten of Hojbjerg het niveau van Bayern echt aan zou kunnen.

Stap naar de Premier League

Southampton besloot het wel aan te durven. Ronald Koeman was net weg en mede door de komst van Renato Sanches in Bayern was een definitief vertrek in de maak. Destijds was de middenvelder nog altijd pas twintig jaar oud. “Ik wil nu graag naar een club waar ik me kan gaan ontwikkelen”, gaf hij destijds tegen de Engelse media aan. Wat volgde waren vier succesvolle seizoenen in Engeland. Hojbjerg groeide uit tot een vaste kracht en één van de uitblinkers in de Premier League.

Na vier seizoenen besloot Tottenham toe te slaan. Hojbjerg liet al jaren zijn klasse zien en de Engelse topclub wilde hem dolgraag overnemen. Destijds werd de middenvelder ook al gelinkt aan Ajax, maar hij koos voor een avontuur bij Tottenham. “Het is een fantastische club en ik wilde hier zo graag naar toe”, gaf Hojbjerg bij zijn presentatie aan. In zijn eerste jaren was de Deense middenvelder een vaste waarde, maar de laatste tijd moet hij het vaker doen met invalbeurten.

Toekomst in Amsterdam?

Hojbjerg moet zeker nog niet vertrekken bij Tottenham, maar toch is een vertrek niet geheel onlogisch. Ajax is nog altijd gecharmeerd van de middenvelder en hoe vaker hij op de bank zit, hoe dichter bij een vertrek komt. Eerder schreven de Engelse media ook al eens over een terugkeer naar Bayern of een stap naar Manchester United.

Wat voor speler is Hojbjerg?

Hojbjerg is een speler die altijd voorop gaat in de strijd. De Deen staat zijn mannetje op het middenveld en gaat dus stevig de duels in. Een echte controlerende middenvelder is hij niet, maar verdedigend zullen weinig spelers in de Eredivisie hem kunnen passeren. Samen met een sterke pass naar voren zou de Deen een flinke aanwinst zijn voor de Amsterdammers.