Nieuws

Manchester Derby op het programma: deze Nederlanders speelden de derby het vaakst

Manchester Derby op het programma: deze Nederlanders speelden de derby het vaakst

28-10-2023 12:32 Laatste update: 2 maart - 11:00

Zondagmiddag staat de stadsderby tussen Manchester United en Manchester City op het programma. Tijdens de editie van dit jaar zien we naar alle waarschijnlijk slechts één Nederlandse voetballer op het veld. In het verleden was dat wel eens anders. Voetbalnieuws heeft de Nederlanders met de meeste Manchester Derby’s op een rijtje gezet.

Edwin van der Sar: veertien derby’s

Als speler van Manchester United verdedigde Edwin van der Sar maar liefst veertien keer het doel tegen stadsgenoot City. In de Premier League speelde Van de Sar de derby elf keer, waarvan de doelman zes keer als winnaar van het veld stapte. Drie keer verloor Van de Sar, waar er twee in een gelijkspel eindigde. Ook in de beker trof de legendarische doelman City drie keer in een halve finale. In de FA Cup werd met 1-0 verloren, waar in de EFL Cup de heen wedstrijd met 2-1 verloren ging en de return met 3-1 gewonnen werd.

Nigel de Jong: tien derby’s

Bij Manchester City is Nigel de Jong de Nederlander met de meeste stadsderby’s achter zijn naam. Met tien optredens tegen Manchester United staat De Jong op plek twee in deze lijst. Van de tien wedstrijden moest De Jong wel het vaakst de meerdere in de stadsgenoot erkennen. Zo gingen er in totaal zes derby’s verloren, waaronder de Community Shield van 2011. Drie keer stapte De Jong wél als winnaar van het veld, waar één derby in een gelijkspel eindigde. De middenvelder kon in geen enkele derby een assist of doelpunt leveren.

Ruud van Nistelrooy: zeven derby’s

In het shirt van Manchester United speelde Ruud van Nistelrooy zeven keer tegen City. De legendarische spits kwam tegen de stadsgenoot zes keer tot scoren, maar moest het veld het vaakst als verliezer afstappen. Zo gingen drie duels tegen city verloren, waar er twee in een gelijkspel eindigde. Slechts één keer won Van Nistelrooy de stadsderby, namelijk in het seizoen 2003/04 toen er met 3-1 werd gewonnen.

Overige Nederlanders met een Manchester Derby achter hun naam

Naast het bovenstaande drietal kwamen er tijdens de Manchester Derby nog eens elf Nederlanders in actie. Bij Manchester United waren dit Daley Blind (6), Robin van Persie (3), Donny van de Beek (3), Timothy Fosu-Mensah (2), Tyrell Malacia (2) en Jaap Stam (1). Aan de kant van Manchester City kwamen Michel Vonk (5), Kiki Musampa (3), Gerard Wiekens (3), Nathan Aké (3) en Paul Bosvelt (2) in actie tijdens de derby.