Nieuws

UEFA vreest opzettelijk verlies Ierland niet: 'Maar geen enkele opzet waterdicht'

UEFA vreest opzettelijk verlies Ierland niet: 'Maar geen enkele opzet waterdicht'

19-10-2023 16:41

De UEFA maakt zich geen zorgen over een mogelijk opzettelijk verlies van Ierland tegen Nederland in de EK-kwalificatie. De Ieren zouden er meer baat bij hebben wanneer Nederland zich direct kwalificeert in plaats van Griekenland door de opzet van de play-offs in de Nations League. 

De Ieren staan er met een nederlaag beter voor in de Nations League play-offs dan Griekenland. Vanwege de huidige stand in de kwalificatiepoule van het EK kan Ierland Oranje eigenhandig naar het EK brengen met een nederlaag. Op 18 november staan de twee landen tegenover elkaar. Volgens de UEFA wordt er op de "sportieve integriteit" van Ierland vertrouwd om het duel als elke andere wedstrijd aan te gaan.

De UEFA stelt bovendien dat de kans "statistisch heel onwaarschijnlijk" is dat Oranje nog naast een EK-ticket grijpt. Griekenland neemt het nog op tegen Frankrijk, terwijl Nederland een duel met Ierland en Gibraltar wacht. "Geen enkele competitieopzet is in dit opzicht waterdicht", voegt de UEFA toe. 

De Nations League kent een belangrijke rol in de EK-kwalificatie. Na de kwalificatie worden enkele tickets uitgedeeld aan de winnaars van de play-offs in de Nations League. Meer over de play-offs is hier te lezen.