Nieuws

Kan Oranje zich nog plaatsen voor het EK wanneer het derde wordt in groep B?

Kan Oranje zich nog plaatsen voor het EK wanneer het derde wordt in groep B?

16-10-2023 15:18 Laatste update: 15:18

Het is nog lang niet zo ver, maar het Nederlands elftal zou zich wel eens langzaam zorgen kunnen gaan maken over het bereiken van de groepsfase van het EK 2024 in Duitsland. Oranje moet een goed resultaat halen in Griekenland omdat het anders derde kan worden. Mocht dat gebeuren, dan kunnen ze zich nog altijd plaatsen voor het eindtoernooi. VoetbalNieuws legt je uit hoe dat werkt.

Oranje verzekerd van vangnet: play-offs bieden mogelijk uitkomst

Omdat het Nederlands elftal een goede Nations League campagne achter de rug hebben bieden de play-offs nog uitkomst. Dat komt omdat Oranje als eerste in de groep is geëindigd in de groep met België, Polen en Wales. Alle groepswinnaars uit de poules van leagues A, B en C plaatsen zich automatisch voor de play-offs voor het EK, mits ze zich niet kwalificeren via de groepskwalificatieroute.

Op dit moment staan er dus virtuele kruisjes achter de namen van alle groepswinnaars. Dat zijn: Nederland, Kroatië, Spanje, Italië, Israël, Bosnië-Herzegovina, Servië, Schotland, Georgië, Griekenland, Turkije en Kazachstan.

Hoe werken de play-offs en wanneer worden deze gehouden?

De play-offs vinden plaats in maart 2024 en drie landen zullen zich nog kwalificeren voor het EK in Duitsland. Eén land uit league A, league B en league C plaatst zich voor het eindtoernooi. Aangezien Oranje één van de groepswinnaars uit league A is, betekent het dat er wel een hele moeilijke play-off gespeeld zou moeten worden omdat de tegenstanders ook automatisch uit deze hoogste league komen.

Wat gebeurt er met de play-off tickets wanneer groepshoofden uit league A zich direct plaatsen?

Mocht Oranje, Kroatië, Spanje of Italië zich rechtstreeks plaatsen voor het EK dan schuift het ticket door. Het eerstvolgende land op de wereldranglijst dat zich nog niet geplaatst heeft voor het toernooi krijgt dan nog een kans via de play-offs.