Nieuws

Hoek onthult: 'Grote kans dat hij de penalty's tegen Argentinië had gekeept'

Hoek onthult: 'Grote kans dat hij de penalty's tegen Argentinië had gekeept'

16-10-2023 08:49 Laatste update: 08:51
1

Tim Krul heeft er zelf voor gekozen om niet met het Nederlands elftal naar het WK in Qatar te gaan. Volgens keeperstrainer Frans Hoek wilden hij en bondscoach Louis van Gaal de 35-jarige doelman er graag bij hebben, vooral voor de strafschoppenseries. Wanneer Krul was meegegaan, had hij hoogstwaarschijnlijk gekeept in de slotfase van de kwartfinale tegen Argentinië.

"Tim wilde zelf niet mee", vertelt Hoek zondagavond bij NOS Studio Voetbal. De technische staf van Oranje voerde voorafgaand aan het toernooi een veelbesproken keeperstest uit, waarin ook het vermogen van het keren van strafschoppen werd getest. Krul weigerde daarvoor, maar volgens Hoek was dat niet per se de reden van zijn afwezigheid op het eindtoernooi. "Tim heeft mij toen gebeld en uitgelegd wat de situatie was. Hij vond een periode van vier tot zes weken zonder zijn gezin te lang, aangezien hij geen kans had om te spelen. Alleen meegaan voor de strafschoppen kon hij niet opbrengen."

Andries Noppert, Justin Bijlow en Remko Pasveer werden uiteindelijk als doelmannen opgenomen in de eindselectie. Noppert stond het gehele toernooi op doel en was dus ook de man die tegen Argentinië de penalty's moest keren. Dat lukte hem geen enkele keer. Volgens Hoek hield de doelman van Heerenveen zich niet aan de afspraak door al te gaan duiken voordat er werd geschoten. Alleen Enzo Fernández schoot zijn inzet naast. De Argentijnen bereikten zodoende de halve finales ten koste van Nederland.

Op het WK van 2014 was Krul als invaller nog de grote held door in de kwartfinale tegen Costa Rica twee strafschoppen te keren. Dat had in Qatar ook kunnen gebeuren. "Grote kans dat Krul op doel had gestaan", vertelt Hoek nu. "In onze voorinformatie kwam hij als beste naar boven."