Nieuws

Wie is Jakov Medic, de Kroaat die kan vertrekken na één seizoen bij Ajax?

Wie is Jakov Medic, de Kroaat die kan vertrekken na één seizoen bij Ajax?

8 april - 19:40 Laatste update: 19:40

Ajax heeft aan Jakov Medic laten weten dat hij kan vertrekken uit Amsterdam. Volgens Sky Sport Deutschland is de zaakwaarnemer van de Kroatische verdediger op de hoogte gesteld van een mogelijke transfer komende zomer. Wie is Medic? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Avonturen in Duitsland

Jakov Medic werd op 7 september 1998 geboren in Zagreb, Kroatië. Het is een sterke centrale verdediger van 1.93 meter lang die zowel als mandekker als controlerende middenvelder uit de voeten kan. De Kroaat is opgeleid bij NK Istra 1961 uit zijn thuisland en maakte in 2018 de overstap naar Duitsland. Na avonturen bij 1. FC Nürnberg en SV Wehen Wiesbaden belandde hij in 2021 bij FC St. Pauli.

Bij die club groeide de 24-jarige Medic uit tot een vaste waarde in de 2. Bundesliga. Met zijn kopkracht, duelkracht en passing vormde hij een solide duo met verdediger Adam Dzwigala. Voor St. Pauli speelde Medic in twee seizoenen 64 officiële wedstrijden, waarin hij acht keer scoorde. In het seizoen 2022/2023 stond de verdediger 29 keer op het veld voor de Duitse club. Hierin won hij gemiddeld drie luchtduels per wedstrijd, had hij een gemiddelde passnauwkeurigheid van 88,7% procent en werd hij twee keer uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. 

Image from Gyazo

Jakov Medic na zijn doelpunt tegen FC Magdeburg afgelopen seizoen 

Mislukking in Amsterdam

Onder het beleid van Maurice Steijn en Sven Mislintat werd Medic naar Amsterdam gehaald. In de eerste wedstrijd van het Eredivisie seizoen begon hij in de basis tegen Heracles Almelo. Terugkijkend was het slechts één van de weinige basisplaatsen die hij zou krijgen, maar Medic beloonde Steijn wel voor zijn vertrouwen. Na een vroege achterstand leek het erop dat de Amsterdammers de eerste wedstrijd van het seizoen zouden gaan rusten met een achterstand. Medic besloot anders en legde van ver aan. Zijn poging sloeg als een raket in in de bovenhoek.

Daarna ging het snel achteruit met zijn speelminuten. In het tweeluik met Ludogorets was hij nog basisklant, waarna in speelronde zes de laatste basisplek voor Medic was. Tegen AZ mocht hij negentig minuten in actie komen, maar het duel in de Johan Cruijff Arena ging verloren met 1-2. Tegen FC Utrecht begin maart maakte de Kroaat nog minuten. In de 84ste minuut werd hij door John van 't Schip in het veld gebracht.

Naar de Bundesliga?

Hoewel Medic dus vanuit Duitsland vertrok speelde hij nooit in de Bundesliga. Juist clubs uit de hoogste Duitse competitie hebben interesse om de verdediger mogelijk in te lijven. Ajax betaalde rond de drie miljoen euro aan St. Pauli, maar het zal de vraag zijn of de club hetzelfde bedrag terug zou kunnen schrijven op de rekening. Medic zelf zou volgens Sky Sport Deutschland ook graag terugkeren naar Duitsland.

Zaakwaarnemer van Medic Jürgen Bühler sprak in gesprek met het Duitse medium over de transfer. "Natuurlijk kan ik geen informatie geven over mogelijke discussies of de inhoud ervan. Maar het is duidelijk dat Jakov in Amsterdam niet de speeltijd zal krijgen die hij wil. We kijken naar de markt brengen en Summer proberen de best mogelijke oplossing voor alle betrokkenen te vinden."