Exclusive

Selectie Oranje Leeuwinnen onder de loep: geen twijfel over de eerste keepster

Selectie Oranje Leeuwinnen onder de loep: geen twijfel over de eerste keepster

30-06-2023 15:41

Bondscoach Andries Jonker heeft vrijdagmiddag de selectie van de Oranje Leeuwinnen voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland bekendgemaakt. 23 dames gaan vanaf 20 juli strijden voor de wereldbeker. VoetbalNieuws neemt de selectie voor je onder de loep en we beginnen helemaal achterin; bij de keepsters!

Daphne van Domselaar (Aston Villa)

Eigenlijk is de strijd onder de lat vooraf al bepaald. De 23-jarige Daphne van Domselaar is de vaste nummer één na het afscheid van Sari van Veenendaal. Daarvóór was ze veelal reservekeepster, maar toen Van Veenendaal op het EK van vorig jaar geblesseerd uitviel tegen Zweden, mocht Van Domselaar invallen. Ze keepte de rest van het toernooi en maakte een onuitwisbare indruk door het Nederlands elftal vooral in de kwartfinale tegen Frankrijk op de been te houden. Oranje werd weliswaar uitgeschakeld, maar een positief punt was in ieder geval dat er een nieuwe groeibriljant met handschoenen was ontdekt.

Van Domselaar speelde van 2017 tot afgelopen seizoen voor FC Twente, maar heeft ondertussen een nieuwe club gevonden. Na de zomer gaat ze aan de slag bij Aston Villa, waar ze onder meer teamgenoot wordt van de Zwitserse sterspeelster Alisha Lehmann. Met de Tukkers werd ze maar liefst driemaal landskampioen.


Daphne van Domselaar dook op het afgelopen EK de ene na de andere bal uit het doel in de kwartfinale tegen Frankrijk.

Lize Kop (Ajax)

Lize Kop (25) staat al haar gehele profcarrière onder contract bij Ajax en heeft als reservekeepster al enige WK-ervaring. Zo was ze erbij toen Nederland op het vorige WK in Frankrijk de finale haalde. Ook maakte ze deel uit van de Olympische selectie van 2021. Ze speelde tot dusver zeven interlands, maar het moet gek lopen als ze daar op het WK wat aan bijvoegt. Afgelopen seizoen werd Kop landskampioen met Ajax.

Jacintha Weimar (Feyenoord)

De enige Feyenoordster uit de Oranje-selectie is de 25-jarige derde keepster Jacintha Weimar. Ze is dé absolute ster van het elftal van coach Jessica Torny en speelde voorheen in Duitsland, bij Bayern München en SC Sand. Ook zij beleefde al eens een eindtoernooi, het EK van vorig jaar, al deed ze dat niet op het veld. Weimar werd door de blessure van Van Veenendaal opgeroepen als derde keepster, en dat zal ze komende zomer naar alle waarschijnlijkheid ook zijn. Deze talentvolle doelvrouw speelde tot dusver nog geen interland.