Nieuws

FIFPRO trekt aan de bel: 'Met dit schema kan een speler 89 wedstrijden spelen'

FIFPRO trekt aan de bel: 'Met dit schema kan een speler 89 wedstrijden spelen'

09-06-2023 12:32

Spelersvakbond FIFPRO maakt zich ernstige zorgen over de toekomstige plannen van de UEFA en vreest voor een overvolle speelkalender. Volgens de vakbond kunnen spelers binnenkort in het ergste geval 89 wedstrijden per seizoen voor de kiezen krijgen. 

FIFPRO maakt in een uitgebreid rapport melding van de trend richting de Champions League-finale tussen Manchester City en Internazionale. Naast het lichamelijke gevaar kan het drukke speelschema ook een mentaal effect hebben op spelers, meent algemeen secretairs Jonas Baer-Hoffmann. "Hoewel de risico’s van het oplopen van blessures en het beïnvloeden van prestaties algemeen bekend zijn, illustreert het rapport ook gevaren voor de duur van de loopbaan, de geestelijke gezondheid en het persoonlijke leven."

Spelers gedijen niet meer onder het drukke schema. "Er zijn aanwijzingen dat de kannibalisering van de wedstrijdkalender de huidige topspelers meer mentale en fysieke stress oplegt dan de vorige generatie." Ter vergelijking: Kylian Mbappé speelde tot dusver 48 procent meer speelminuten dan Thierry Henry, een voorganger in de wereldtop. 

Ook de ruimte tussen wedstrijden is te gering, meent de FIFPRO. Als voorbeeld wordt Lautaro Martínez van Internazionale genomen. "In oktober 2021 stond Martinez alweer op het veld voor Inter in Italië, slechts 38 en een half uur nadat hij 86 minuten speelde voor Argentinië in Buenos Aires tegen Peru", meent de bond, die hoopt op antwoord van de FIFA en UEFA. "Samen hebben we een zorgplicht jegens deze spelers en de voetbalindustrie moet de implementatie van acties die voor hun gezondheid en welzijn zorgen versnellen."