Nieuws

Ophef na klap van Berghuis: 'Ik zou hem niet meer voor Oranje uitnodigen'

Ophef na klap van Berghuis: 'Ik zou hem niet meer voor Oranje uitnodigen'

29-05-2023 09:34 Laatste update: 09:54

Arno Vermeulen zou Steven Bergwijn niet meer uitnodigen voor het Nederlands elftal. De aanvaller van Ajax kwam zondag negatief in het nieuws nadat hij een supporter te lijf ging. 

Vermeulen stelt tijdens de uitzending van Studio Voetbal dat de actie van Berghuis ook sportieve gevolgen moet hebben. De speler werd al beboet door Ajax en ook intern zullen daar gesprekken plaatsvinden. Bondscoach Ronald Koeman maakt maandag zijn definitieve selectie voor Oranje bekend. "Ik zou hem niet oproepen. Een dag voordat je de selectie naar buiten brengt, slaat Berghuis een toeschouwer. Ik vind het een reden om hem niet te selecteren", meent Vermeulen.

Pierre van Hooijdonk neemt het juist op voor Berghuis. "Omdat het een voetballer is die een klap uitdeelt, vinden we het niet kunnen. Maar wat denk je dat er op straat gebeurt als Berghuis daar loopt en er zulke dingen worden geroepen? Wat denk je dat er dan ontstaat? Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Die voetballers moeten alles maar incasseren. Die voetballers moeten maar tegen zich aan laten zeiken, want alles is blijkbaar geoorloofd...."

Waarom Berghuis precies uithaalde is onduidelijk, maar getuigen geven aan dat ploeggenoot Brian Brobbey racistisch werd bejegend. Om die reden vind Ibrahim Afellay de actie ook meevallen. "Hij heeft toch geen moord gepleegd? Vanuit menselijk oogpunt is zijn reactie begrijpelijk. Het is nooit goed te keuren, maar het gaat hier niet eens om hem, hij corrigeert hier het gedrag van een ander, dus het geeft aan dat hij heel erg menselijk is. Het ging niet om hem maar om zijn teamgenoot. Ik vind niet dat je hem daardoor dan niet bij het Nederlands elftal moet nemen."