Exclusive

Bij welke clubs is bondscoach Andries Jonker trainer geweest?

Bij welke clubs is bondscoach Andries Jonker trainer geweest?

15-04-2023 23:45 Laatste update: 16-04-2023 00:02

Het WK vrouwenvoetbal 2023 staat voor de deur. De OranjeLeeuwinnen nemen het in de groepsfase onder leiding van bondscoach Andries Jonker op tegen de VS, Portugal en Vietnam. Bij welke clubs heeft de Nederlandse bondscoach eigenlijk allemaal onder contract gestaan? VoetbalNieuws neemt de trainerscarrière van Jonker onder de loep.

Jonker wist als speler nooit het profvoetbal te halen, maar als trainer werd hij wel succesvol. Dit avontuur begon in 1987, toen de huidige bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal ervaring op ging doen bij amateurclubs ZFC en DRC. Vervolgens was hij van 1990 tot 1997 werkzaam voor de KNVB, waar Jonker verschillende jeugdteams trainde.

Na drie seizoenen bij FC Volendam, keerde de geboren Amsterdammer terug bij de KNVB. In zijn tweede periode voor de Nederlandse voetbalbond was Jonker interim-bondscoach van het vrouwenelftal.

FC Barcelona


In het seizoen 2002/2003 was Jonker assistent-trainer bij FC Barcelona onder Louis van Gaal. De Catalanen beleefde een zeer matig jaar, waarin de Spaanse grootmacht op de zesde plaats eindigde in de competitie.

Na één seizoen in Barcelona, kwam Jonker weer terug naar Nederland. Hij ging bij MVV aan de slag als hoofdtrainer. In 2006 maakte de Amsterdammer de overstap naar Willem II. Hier begon de huidige bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal eerst als assistent, later werd hij hoofdtrainer.

Duitsland


Jonker besloot in 2009 wederom een buitenlands avontuur aan te gaan. Hij kreeg een belletje van Van Gaal om assistent te worden bij Bayern München. De trainer kon dit aanbod niet afslaan en vertrok naar Duitsland. De Amsterdammer zou in totaal drie jaar bij Der Rekordmeister onder contract blijven staan, waarvan het laatste jaar als hoofdtrainer van het beloftenelftal.

Vervolgens vertrok Jonker naar VfL Wolfsburg. Hier was hij tussen 2012 en 2014 assistent-trainer van Felix Magath. Na een uitstapje naar Arsenal, waar de huidige bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal aan de slag ging als hoofd jeugdopleiding, keerde hij in 2017 terug als hoofdtrainer. Dit werd echter geen succes. Na ruim een half jaar kon hij alweer zijn koffers pakken vanwege de slechte resultaten.

Telstar

Het laatste trainersavontuur van Jonker - voordat hij voor de derde keer in dienst trad bij de KNVB – was bij Telstar. De zestigjarige Amsterdammer stond drie jaar onder contract in Velsen-Zuid. Hij was hier hoofdtrainer én technisch directeur. Zijn avontuur bij De Witte Leeuwen stopte uiteindelijk omdat zijn contract niet verlengd werd. Vanaf 24 augustus 2022 is Jonker bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal.