Exclusive

De jongste spelers in de Eredivisie: promovendus Volendam aan kop met talenten

31-03-2023 18:30 Laatste update: 18:47

Wim Kras debuteerde in 1959 op 15-jarige leeftijd voor FC Volendam en is nog steeds de jongste speler die ooit minuten maakte in de Eredivisie. Dit seizoen laten meerdere tieners zich echter zien op het hoogste niveau. VoetbalNieuws zet de vijf jongste spelers die dit seizoen in de Eredivisie in actie kwamen op een rijtje.

#5: Lequincio Zeefuik (FC Volendam, 17 jaar, 8 maanden en 12 dagen)
Op nummer vijf van onze lijst vinden wij Lequincio Zeefuik. De spits mocht in de eerste speelronde van dit seizoen minuten maken van trainer Wim Jonk in het duel met FC Groningen. Zeefuik verving Robert Mühren in de slotfase van het duel dat met 2-2 werd gelijkgespeeld. Tot dusver kwam Zeefuik al elf keer binnen de lijnen voor de Volendammers. In 203 minuten wist de spits twee keer te scoren in de Eredivisie.

#4: Jorrel Hato (Ajax, 16 jaar, 10 maanden en 29 dagen)
Op 7 februari van dit jaar kende Ajax weinig moeite met SC Cambuur. Een kwartier voor tijd stond het al 0-3 in Leeuwarden en besloot trainer John Heitinga zijn spelers rust te gunnen. Owen Wijndal werd naar de kant gehaald en vervangen door Jorrel Hato, die pas zestien jaar was tijdens de wissel. Hato mocht twintig minuten meespelen met de sterren van Ajax en zag zijn ploeg ook nog de 0-4 en 0-5 maken, beiden op naam van Brian Brobbey. Hato kan nog niet van een doorbraak in Ajax 1 spreken: de linksback viel nog drie keer in de slotfase in en maakte dit seizoen 41 minuten vol in de Eredivisie.

#3: Billy van Duijl (FC Volendam, 16 jaar, 10 maanden en 3 dagen)
Onze nummer vijf van deze lijst, Zeefuik, was niet de enige jonge speler van FC Volendam die tegen FC Groningen binnen de lijnen kwam. Billy van Duijl maakte óók minuten in de eerste speelronde in en is bijna een jaar jonger dan Zeefuik. Wat nog indrukwekkender is, is dat Van Duijl in de basis begon en de hele wedstrijd uitspeelde. Vervolgens speelde Van Duijl nog een uur tegen NEC Nijmegen, maar sindsdien komt de verdediger vooral uit voor Jong Volendam. Extra feitje: Van Duijl debuteerde vorig seizoen al bij de Volendammers in de laatste twee speelrondes.

#2: Givairo Read (FC Volendam, 16 jaar, 9 maanden en 15 dagen)
Onze nummer twee op de lijst maakte recent zijn debuut voor FC Volendam: Givairo Read stond op 17 maart 2023 op het veld tegen Fortuna Sittard. Volendam stond in de slotfase met 2-1 voor en trainer Jonk besloot Read binnen de lijnen te brengen voor Derry John Murkin. Volendam hield de voorsprong vast en boekte een belangrijke overwinning met het oog op lijfsbehoud. Verder dan de vijf minuten tegen Fortuna kwam Read nog niet.

#1: Imran Nazih (FC Volendam, 16 jaar, 7 maanden en 6 dagen)
Imran Nazih is met afstand de jongste speler die dit seizoen in actie kwam in de Eredivisie. De centrale middenvelder stond eind augustus van vorig jaar op het veld in het duel tussen PSV en FC Volendam. Na ruim een uur spelen stond PSV al met 6-1 voor en was de wedstrijd gespeeld. Trainer Jonk besloot Nazih voor de leeuwen te gooien: in minuut 69 verving de zestienjarige speler Carel Eiting. Na het duel met PSV kwam Nazih nog twee keer binnen de lijnen en inmiddels staat de teller op 51 minuten in de Eredivisie. De middenvelder speelt het leeuwendeel van zijn wedstrijden dit seizoen echter in de Jack's League met Jong FC Volendam.