Nieuws

Van Sneijder tot Blind: deze spelers kwamen minstens 100 keer in actie voor Oranje

Van Sneijder tot Blind: deze spelers kwamen minstens 100 keer in actie voor Oranje

25-03-2023 15:00 Laatste update: 15:13

Daley Blind mocht vrijdag aantreden tegen Frankrijk en werd daarmee de negende speler ooit die de 100 interlands aantikt voor het Nederlands elftal. Welke spelers gingen hem voor? VoetbalNieuws zet de negen spelers met minstens 100 caps op een rijtje. 

1. Wesley Sneijder (134 interlands)

Wesley Sneijder voert de lijst aan als recordinternational en kwam 134 keer in actie voor Oranje. De kleine middenvelder maakte begin 2003 zijn eerste minuten bij de hoofdmacht van Ajax en mocht zich drie maanden later al melden als debutant bij Oranje. Sneijder viel in de tweede helft in tegen Portugal en verving Phillip Cocu, die ook op deze lijst te vinden is.

De middenvelder was vijftien jaar een steunpilaar in het shirt van Oranje, maar besloot in maart 2018 na overleg met bondscoach Ronald Koeman dat het erop zat. Hoogtepunten van Sneijder, die 30 keer scoorde voor Oranje, zijn vooral de 4-1 tegen Frankrijk in 2008 en zijn waanzinnige gelijkmaker tegen Mexico op het WK van 2014.

2. Edwin van der Sar (130 interlands)

Niet weg te denken uit de lijst van Oranje-legendes. Het IJskonijn maakte medio 1995 zijn debuut voor Oranje onder bondscoach Guus Hiddink tegen Wit-Rusland, een duel dat met 1-0 verloren ging. De doelman van Ajax, Fulham en Manchester United maakte in 2008 zijn laatste wedstrijd vol als Oranje-doelman tegen Noorwegen en nam afscheid op 38-jarige leeftijd. 

3. Frank de Boer (112 interlands)

Samen met broer Ronald de Boer hét uithangbord van de gouden Ajax-generatie van de jaren '90. Frank de Boer maakte in 1990 zijn debuut voor Oranje en wist uiteindelijk 112 keer het shirt te dragen. De centrumverdediger had met dertien treffers een behoorlijk aandeel in de goals door de jaren. De Boer sloot aan na de EK-winst van 1988, maar wist nooit een grote prijs te pakken als international. De Boer debuteerde op 26 september 1990 in een oefeninterland tegen Italië en stopte veertien jaar later, na de gewonnen kwartfinale van Zweden op het EK van 2004. 

4. Rafael van der Vaart (109 interlands)

Van der Vaart maakte in de jaren '00 samen met Sneijder de velden onveilig bij Ajax en mocht iets eerder dan Sneijder aan de bak bij Oranje, namelijk in 2001. Op 6 oktober van dat jaar mocht Van der Vaart een klein half uur spelen in het WK-kwalificatieduel met Andorra. 108 wedstrijden, 24 doelpunten en twaalf jaar verder was het einde verhaal voor de middenvelder. De laatste interland van Van der Vaart was een oefeninterland tegen Colombia waarin geen doelpunten vielen, op 19 november 2013.

5. Giovanni van Bronckhorst (106 interlands)

Giovanni van Bronckhorst, ook wel liefkozend bekend als Gio, was jarenlang een vertrouwde kracht bij Oranje. De back tikte uiteindelijk ruim de 100 interlands aan en kwam 106 keer uit voor de Nederlandse ploeg. Van Bronckhorst debuteerde in 1996 bij Oranje en beleefde zijn hoogtepunt voor Oranje in 2008 en 2010. De linksback verkeerde in bloedvorm tijdens het EK tegen Italië en Frankrijk én maakte het mooiste doelpunt op het WK van 2010, in de halve finale, tegen Uruguay. That goal

6. Dirk Kuijt (104 interlands)

Alleskunner Dirk Kuijt wist uiteindelijk 104 keer voor Oranje uit te komen. De voormalig speler van Feyenoord, Liverpool FC en weer Feyenoord was multi-inzetbaar en daarmee zeer geliefd bij de bondscoaches. Het kwam meer dan eens voor dat de voetballer in één wedstrijd op vijf posities uitkwam en vooral Louis van Gaal maakte daar gretig gebruik van. Met 24 doelpunten in 104 interlands is het aandeel van Kuijt ook behoorlijk, vooral wanneer de voetballer ook wel eens als verdediger of voorstopper aan het werk werd gezet. 

7. Robin van Persie (102 interlands)

Sinds 2014 staat Van Persie bekend als The Flying Dutchman en dat is niet zonder reden. De spits van Oranje was tot voor kort de topscorer van het Nederlands elftal en maakte zijn mooiste in 2014. Na de verloren WK-finale tegen Spanje nam Oranje vier jaar later revanche in de groepsfase van het mondiale toernooi. Van Persie zette de gelijkmaker op het bord na een splijtende pass van Daley Blind. Casillas stond aan de grond genageld. Wat hadden we dat graag vier jaar eerder gezien.

8. Phillip Cocu (100 interlands)

Phillip Cocu staat op de achtste plek met 101 interlands. De middenvelder maakte furore bij PSV en Barcelona en maakte zijn debuut in 1996 en was in de 100 wedstrijden daarna tien keer trefzeker. Cocu debuteerde tegen Duitsland en mocht ruim een half uur invallen. Tien jaar later was het genoeg geweest na de teleurstellende achtste finale op het WK 2006 tegen angstgegner Portugal. Het werd uiteindelijk een beruchte wedstrijd met vier rode kaarten en een doelpunt van de dekselse Maniche. 

9. Daley Blind (100 interlands)

Blind kwam op zijn 22ste pas aan bij Oranje, maar zit nog altijd bij de ploeg en maakte vrijdag tegen Frankrijk zijn 100ste wedstrijd mee als international. Blind wordt de laatste jaren niet geroemd om zijn snelheid en verdedigend vermogen, maar de linksback heeft door de jaren veel indruk gemaakt met zijn splijtende pass en spelinzicht. Het mooiste voorbeeld is met afstand de voorzet op Van Persie, die waanzinnig binnenkopte tegen Spanje.