Nieuws

Omkoopschandaal FC Barcelona: uitsluiting in Champions League dreigt

Omkoopschandaal FC Barcelona: uitsluiting in Champions League dreigt

11-03-2023 18:41
1

FC Barcelona werd vrijdag aangeklaagd wegens corruptie. De Spanjaarden moeten vrezen voor grote consequenties. VoetbalNieuws zet de mogelijke gevolgen voor je op een rijtje.

De Blaugranas zouden zich schuldig hebben gemaakt in de periode tussen 2001 en 2008 aan het omkopen van voormalig scheidsrechtersbaas José María Enríquez Negreira. Alhoewel FC Barcelona de aantijgingen in alle toonaarden ontkent, moet gevreesd worden voor flinke sancties.

Artikel vier van het competitieregelement van de UEFA schrijft bijvoorbeeld voor dat clubs geweigerd kunnen worden als blijkt dat er is deelgenomen aan de illegale beïnvloeding van wedstrijden.

Zodoende dreigt uitsluiting uit Europa's meest lucratieve clubcompetitie. Mocht de zaak van de openbaar aanklager voor de rechter belanden, is het in theorie mogelijk dat de rechter besluit de desbetreffende partij 'op te heffen'. Dat zou betekenen dat er voortbestaan van FC Barcelona als club serieus in het geding komt.

Niet alleen voor de Spaanse club zijn de gevolgen dus mogelijk flink, ook de betrokken personen (de oud-voorzitters Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell en scheidsrechtersbaas Negreira) moeten mogelijk opdraven in de rechtbank. Voor hen hangt - indien zij schuldig bevonden worden - een celstraf boven het hoofd.