Nieuws

PSV vreest voor zware straf na veldbestormer: 'Sommige individuen stop je niet'

PSV vreest voor zware straf na veldbestormer: 'Sommige individuen stop je niet'

24 februari - 22:40 Laatste update: 22:42

PSV vreest voor een zware straf van de UEFA na de veldbestormer die het aan de stok kreeg met de doelman van Sevilla FC. Men vraagt zich na het incident af of de straffen zwaarder moeten zijn in stadions, maar zo eenvoudig gaat dat niet.

Het Eindhovens Dagblad nam onder meer contact op met veiligheidsexpert Frank Wijnveld en hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer. "Boetes, stadionverboden, meldplichten, strafrechtelijke vervolging; voor normale mensen zoals jij en ik werken die dingen. Omdat je wat te verliezen hebt", stelt Wijnveld, die in het verleden ook stadionmanager van PSV was.

"Er zijn altijd individuen die daar niet over nadenken of daadwerkelijk vinden dat ze niets te verliezen hebben", vervolgt Wijnveld. "Die doen het er juist om. Als een soort bewijsdrang binnen een supportersgroep: kijk mij dit eens durven. Die groepsdrang kan erg sterk zijn."

Brouwer stelt dat de wetgeving in Nederland al behoorlijk streng is. "Na dit soort geweldsincidenten klinkt altijd de roep om zwaardere straffen. Maar de Nederlandse wetgeving op het gebied van voetbalhooligans is al de strengste ter wereld. Er wordt altijd snel gewezen naar Engeland. Zo van: daar weten ze er wel raad mee. Maar Engeland kent bijvoorbeeld geen meldplicht. Echt, de Nederlandse wetgeving is vele malen beter." De UEFA zou op 1 maart uitspraak doen over een mogelijke straf voor PSV.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!