Nieuws

FIFA komt terug op verrassend besluit en eist licentie voor zaakwaarnemers

FIFA komt terug op verrassend besluit en eist licentie voor zaakwaarnemers

06-01-2023 18:31

De FIFA heeft het besluit dat zaakwaarnemers zonder licentie mogen opereren, teruggedraaid. De wereldvoetbalbond besloot in 2015 dat een dergelijke licentie niet nodig was, maar is nu van mening veranderd.

In december van vorig jaar ging de FIFA Council al akkoord met de plannen om een licentie te eisen voor zaakwaarnemers. Het besluit treedt vanaf 9 januari in werking. De FIFA geeft zaakwaarnemers zonder licentie wel de tijd het benodigde papiertje nog te halen. Officieel gaat de regel pas in oktober van dit jaar van start. Door de zevenjarige periode van een licentieloos zaakwaarnemersbestaan werd het aantal zaakwaarnemers bijna verdubbeld sinds de afschaffing van de licentie. 

Het limiet op makelaarskosten is ook een probleem dat wordt aangepakt. De FIFA is van mening dat de intermediaire personen te veel geld overhouden aan transfers en heeft nu een plafond van drie procent ingesteld. Dat plafond wordt verhoogd naar zes procent wanneer de speler én de club worden bijgestaan en naar tien procent als de zaakwaarnemer voor de verkopende club werkt.