Nieuws

Typerende anekdote over Van Gaal: 'Dat doet geen enkele bondscoach, maar ik wel!'

Typerende anekdote over Van Gaal: 'Dat doet geen enkele bondscoach, maar ik wel!'

19-11-2022 14:33

Paul Verhaegh denkt glimlachend terug aan zijn tijd bij het Nederlands elftal met Louis van Gaal. De inmiddels gestopte rechtsback zat bij de selectie op het WK van 2014 en weet nog als de dag van gisteren hoe de bondscoach hem vertelde dat hij zo gaan spelen tegen Mexico.

In de gehele groepsfase kreeg Daryl Janmaat de voorkeur, maar in de achtste finales tegen Mexico was het de beurt aan Verhaegh. Drie dagen voor de wedstrijd werd de voormalig speler van onder andere Vitesse gebeld om zich op het kantoor van de bondscoach te komen melden. "Zo. Verhaegh. Wáárom denk jij dat jij hier bent?", opende Van Gaal het gesprek volgens Verhaegh, opgetekend door het Brabants Dagblad.

“Ik denk dat ik ga spelen tegen Mexico", was het logische antwoord van Verhaegh. "En waaróm denk jij dat? We hebben alle groepswedstrijden gewonnen. Hoeveel bondscoaches gaan hun basisopstelling dan veranderen? Nee-hee, dat doet geen énkele bondscoach! Maar ík wel! Je gaat spelen", luidde het antwoord van de 71-jarige Amsterdammer.

Na 56 minuten spelen moest Verhaegh het veld ruimen. "Ik speelde slecht. Toen wist ik dat het toernooi voor mij klaar was, mijn kans was voorbij. Ook dáár was Van Gaal heel duidelijk over. Dat knaagt nog weleens, ja. Maar uiteindelijk overheerst de trots."