Nieuws

Blatter blikt terug op toewijzing WK aan Qatar: 'Het ging om een foute keuze'

Blatter blikt terug op toewijzing WK aan Qatar: 'Het ging om een foute keuze'

08-11-2022 09:31 Laatste update: 09:34

Sepp Blatter heeft zich kort uitgelaten over de toewijzing van het WK aan Qatar. De voormalig FIFA-voorzitter nam in 2010 dat besluit en dat was een verkeerde keuze, zegt de 86-jarige Zwitser. 

Blatter blikt twaalf jaar na de toewijzing terug op zijn besluit. "Het voetbal en het WK zijn te groot voor een klein land als Qatar", zegt hij tegenover de Zwitserse mediagroep Tamedia. "Het ging om een foute keuze en ik droeg daar toen de verantwoordelijkheid voor als voorzitter van de FIFA."

Zelf wilde Blatter liever een WK in de Verenigde Staten zien in 2022. Voor het WK van 2018 werd Rusland uitgekozen. Volgens Blatter zouden beide keuzes zijn gemaakt om de politieke boodschap van verbroedering uit te stralen. "Het was een gebaar van vrede geweest zijn als die twee politieke tegenstanders het WK na elkaar georganiseerd zouden hebben.

Michael van Praag, oud-voorzitter van de KNVB, vindt het too little, too late. "De FIFA had toen meteen een onderzoek moeten starten", vertelt de voormalig voorzitter bij NPO Radio 1. "Ik heb daar ook bij Blatter op aangedrongen. Maar toen ze alle stadions gingen bouwen, kon de FIFA niets meer. Dan waren er enorme claims gekomen. Het WK had zo nooit naar Qatar mogen gaan."