Interview

'Giménez gaat slagen in Nederland en levert Feyenoord het drievoudige op'

'Giménez gaat slagen in Nederland en levert Feyenoord het drievoudige op'

29-07-2022 23:30 Laatste update: 30-07-2022 01:03

Feyenoord maakte vrijdag de komst van Santiago Giménez wereldkundig. De Mexicaanse spits komt over van Cruz Azul en tekent een contract tot medio 2026 in De Kuip. Wat kan men in Nederland verwachten van de international? VoetbalNieuws vroeg het aan Bruno Valencia, sportjournalist in Mexico.

Naar verluidt tellen de Rotterdammers vier miljoen euro neer voor de helft van de transferrechten van de spits. Als het aan de sportjournalist ligt, is dat een verantwoorde investering. "Feyenoord gaat hem gemakkelijk voor het dubbele of misschien wel het drievoudige van de prijs verkopen", zegt Valencia tegen VoetbalNieuws.

Hij dicht Giménez dan ook grote kwaliteiten toe. "Hij kan goed koppen, is erg goed in het vinden van de juiste ruimte om kansen te creëren en heeft een neusje voor de goal." Valencia durft de aanvaller al in één adem te noemen met Wolverhampton Wanderers-spits Raúl Jiménez. Daarbij is zijn doorzettingsvermogen één van zijn sterke punten. Laat dat nou precies zijn wat ze in Rotterdam-Zuid graag zien. "Of hij nou trappen krijgt of niet, Giménez blijft altijd maar doorgaan. Je moet hem met een brancard van het veld halen, anders blijft hij maar gaan en ervoor vechten."

"Zijn waarde zal enorm stijgen."

De stap naar de Eredivisie is dan ook de juiste voor de zevenvoudig international van Mexcio. Een transfer naar een topcompetitie, zoals bijvoorbeeld de Bundesliga, komt volgens Valencia nog te vroeg voor Giménez. "Ik denk dat hij in Nederland wel zal slagen. Potentie heeft hij zeker. Als hij dit weet waar te maken en goede statistieken weet te overleggen, zal zijn waarde enorm stijgen."

Hysterie breekt uit in Mexico

Daarnaast is de transfer van de aanvaller goed nieuws voor de Eredivisie an sich. Er spelen momenteel acht Mexicanen in Europa, vertelt Valencia. "Drie daarvan spelen in Nederland. Na de Premier League en de Spaanse competitie gaat de Nederlandse Eredivisie de best bekeken en beluisterde competitie worden in Mexico." Naast Giménez speelt Érick Gutiérrez bij PSV en Edson Álvarez voor Ajax.

Eerstgenoemde heeft dezelfde zaakwaarnemer als de Feyenoord-aanwinst. Daardoor voorziet Valencia minder aanpassingsproblemen voor Giménez. Volgens hem brak er 'hysterie' uit in Mexico nadat duidelijk werd dat de aanvaller op weg naar de uitgang was bij Cruz Azul. "Giménez deed daar heel goed, bij één van de grootste clubs van Mexico. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat het een groot onderwerp van gesprek is in Mexico. Want er is sinds Diego Lainez (in 2019, red.) geen Mexicaanse aanvaller naar Europa verkast", besluit Valencia.