Exclusive

Wie is Santiago Giménez, de beoogde nieuwe Mexicaanse spits van Feyenoord?

Wie is Santiago Giménez, de beoogde nieuwe Mexicaanse spits van Feyenoord?

26-07-2022 16:00 Laatste update: 16:13

De voorbereiding van Feyenoord is er niet één om over naar huis te schrijven. Trainer Arne Slot en aanvoerder Jens Toornstra legden beide de vinger op de zere plek: er mist nog de kwaliteit in de huidige selectie. Eén kwaliteitsimpuls lijkt in ieder geval aanstaade: Santiago Giménez gaat de Atlantische Oceaan overvliegen om zich in Rotterdam te melden. Wie is deze Mexicaan eigenlijk? Op VoetbalNieuws lees je alles wat je over de spits moet weten.

Giménez: een Mexicaan met Argentijnse roots

De 21-jarige Giménez staat bij het grote publiek bekend als Mexicaan, maar zijn roots liggen in Argentinië. In 2001 werd de spits van Cruz Azul geboren in Buenos Aires, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land. Op driejarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Mexico omdat Christian Gimenez – de vader van Santiago die ook een carrière als profvoetballer heeft gehad – voor een avontuur ging in de Mexicaanse competitie. In 2013 nam de familie de Mexicaanse nationaliteit aan, waardoor Giménez junior over een dubbel paspoort beschikt.

Profcarrière voor club en land

Giménez doorliep de jeugdopleiding van Cruz Azul, de club waar tot op de dag vandaag nog zijn minuten maakt. De reden van zijn keuze voor de Mexicaanse club werd mede bepaald door de carrière van zijn vader, die in totaal acht jaar actief was voor Azul. Op zeventienjarige leeftijd maakte het target van De Stadionclub zijn debuut in de hoofdmacht van de club, in de groepsfase van de het nationale bekertoernooi. Vervolgens moest zijn competitiedebuut nog twee jaar op zich laten wachten, maar sinds dat moment is Giménez niet meer weg te denken uit de spitspositie van de huidige nummer tien van Mexico.

In zijn nog prille carrière speelde hij in totaal 104 wedstrijden voor Cruz Azul, waarin hij twintig doelpunten maakte en veertien assists gaf. Dat lijken misschien cijfers die op het eerste gezicht nog niet zo in het oog springen, maar het huidige voetbalseizoen staat de teller in vier wedstrijden op vijf doelpunten.

Door zijn prestaties dwong hij eind 2021 zijn debuut in het internationale voetbal af. De geboren Argentijn koos ervoor om voor Mexico te spelen, en deed dat tot nu toe zeven keer. In die wedstrijden kwam hij twee keer tot scoren. De Grinta-mentaliteit komt naar boven wanneer je Giménez om zijn internationale carrière vraagt. "Natuurlijk is het met het oog op het WK een risico om naar Europa te gaan, maar ik hou ervan om risico's te nemen. In het voetbal draait het erom om je dromen waar te maken”, klonken de teksten van de spits, die maar wat graag op het WK in Qatar wil schitteren met zijn land.

Spelersprofiel

Giménez is met een lengte van 1.83 een gemiddeld lange speler met een sterk ogend postuur. De Mexicaan is een linksbenige, balvaste spits die zich steeds meer een ware killer binnen de lijnen van de zestienmeter toont. Giménez is daarnaast een speler die weet hoe hij de tegenstander onder druk moet zetten, waardoor hij goed in de spelopvatting van Feyenoord-trainer Slot past. Daarnaast heeft de Mexicaan nog één specifieke kwaliteit: koppen. PSV heeft met Luuk de Jong al een kopspecialist naar de Eredivisie gehaald, maar met Giménez lijken de Rotterdammers ook de nodige kopgoals binnen te halen.