Leeuwinnen na krankzinnige slotfase kwartfinalist EK

17-07-2022 20:00 Laatste update: 20:10

Het Nederlands vrouwenelftal heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK 2022 in Engeland. De ploeg van bondscoach Mark Parsons had het lange tijd erg lastig met het stugge Zwitserland, maar wist in de slotfase uiteindelijk toch ruim te winnen: 4-1.

Vooraf was de opgave duidelijk voor de Leeuwinnen: een punt zou volstaan voor het bereiken van de kwartfinale. In die missie slaagde Nederland dus ruimschoots door zelf te winnen, al zag het daar lange tijd niet naar uit. In de eerste helft was Zwitserland namelijk de bovenliggende partij en wisten zij de grootste kansen te creëren. Keepster Daphne van Domselaar hield Nederland op de been door een aantal keer knap reddend op te treden.

Vlak na rust kwam Oranje toch op voorsprong. Uit een corner was het verdedigster Stefanie van der Gragt die de bal tegendraads richting het doel kopte. Uiteindelijk ging de bal via een Zwitsers hoofd tegen de touwen: 0-1. Lang van de voorsprong kon Nederland niet genieten. Even later werd de verdediging van de Leeuwinnen opengereten en moest Van Domselaar capittuleren op de inzet van Géraldine Reuteler.

Oranje draait duel om

Daarna drong het Alpenland aan en was het alarmfase één voor Nederland. Van Domselaar voorkwam op miraculeuze wijze de 1-2, met een beetje hulp van de paal. Nadat - de wederom teleurstellende - Lieke Martens vervangen werd, begon Oranje beter te draaien. In de omschakeling waren dotten van kansen in eerste instantie nog niet besteed aan Daniëlle van de Donk en invalster Victoria Pelova. Doelvrouw Gaelle Thalmann blonk namens de Zwitsers uit.

Toch viel de vurig gewenste 1-2 alsnog. Een voorzet werd binnengekopt door Romée Leuchter, Thalmann tastte mis. Een minuut later stond de paal de derde Nederlandse treffer in de weg. In het restant van het duel gaven de vrouwen van Parsons niets meer weg en liep het zelfs nog verder uit dankzij Pelova en opnieuw Leuchter.

In de knotsgekke slotfase leek Oranje ook nog op 5-1 te komen, maar Leuchter bleek buitenspel te staan bij het maken van het doelpunt. Daardoor won Nederland uiteindelijk met 4-1. Door de 5-0 overwinning van Zweden op Portugal gaan de Leeuwinnen als nummer twee naar de kwartfinale.