Oranje houdt gelijkspel over aan vechtduel met groepsfavoriet Zweden

09-07-2022 22:56 Laatste update: 23:04

De Oranje Leeuwinnen hebben het eerste groepsduel op het EK met een gelijkspel afgesloten. Zweden kwam in de eerste helft op voorsprong en leek de sterkere ploeg, maar een goed begin van de tweede helft zorgde ervoor dat Nederland met een 1-1 stand van het veld stapte.

De Oranje Leeuwinnen begonnen samen met Zweden voorzichtig aan het duel. De eerste kans viel pas na ruim 20 minuten spelen toen Kosovare Asllani het zijnet trof. Sari van Veenendaal kwam vlak daarvoor hard in botsing met Stefanie van de Gragt, waardoor de keepster geblesseerd van het veld moest. De sluitpost werd vervangen door Daphne van Domselaar. Het duel ging redelijk gelijk op, maar het was Zweden dat na ruim een half uur op voorsprong kwam. Asllani omspeelde Aniek Houwen en gaf goed voor, waardoor Jonna Andersson gemakkelijk kon binnenschieten.

Met de vele blessurebehandelingen en de achterstand zag het er niet goed uit voor de Oranje Leeuwinnen, maar in de tweede helft kwam de ploeg van Mark Parsons beter voor de dag. Dat leidde uiteindelijk tot de gelijkmaker: Jill Roord kon binnenschuiven en zorgde na 50 minuten voor de gelijkmaker. Daniëlle van de Donk werd later uit voorzorg naar de kant gehaald en Van Domselaar hield samen met Vivianne Miedema en Jackie Groenen de ploeg op sleeptouw.

Portugal en Zwitserland speelden eerder op de avond ook gelijk, waardoor alle landen in de poule van Oranje nu één punt hebben. Nederland heeft op papier de zwaarste tegenstander nu achter de rug en speelt op 13 juli tegen Portugal.