'Prijzenpakkers, hoofdprijs bijna in rook op en Feyenoord wint op tandvlees'

22 april - 07:05 Laatste update: 07:05

Voor de veertiende keer in de clubgeschiedenis heeft Feyenoord de beker weten te winnen. In de finale waren de Rotterdammers met 1-0 te sterk voor NEC. Wat zeggen de ochtendkranten over de bekeroverwinning? VoetbalNieuws.nl zet het voor je op een rij.

Slechts één doelpunt telde tijdens de bekerfinale, maar het was eigenlijk NEC dat op voorsprong kwam. Tjaronn Chery schoot verwoestend binnen in de eerste helft, maar hij stond een fractie buitenspel. Veel vuurwerk ontsierde de gehele wedstrijd, maar het was uiteindelijk Feyenoord dat op voorsprong kwam. Igor Paixão schoot binnen na een mooie aanval en dus kon één deel van De Kuip feest vieren. Jasper Cillessen kwam net te kort en zag de bal via de binnenkant van de paal binnen rollen. Lutsharel Geertruida dacht nog te tekenen voor de tweede Rotterdamse treffer, maar ook hij stond buitenspel.

'En dat is twee'

'De tranen van de met rood weggezonden Yankuba Minteh hadden best de brand in de gracht van De Kuip tijdens de bekerfinale kunnen blussen' schrijft De Telegraaf. 'De snelste vleugelspeler van Feyenoord dacht dat hij de eindstrijd van het bekertoernooi voor zijn ploeg had verpest en was daar ver na afloop nog altijd woest over. Feyenoord sleepte de overwinning uit het vuur en misschien vloeiden die tranen deels uit woede, omdat hij bleef volhouden dat de tweede gele kaart onterecht was. Wie werkelijk de bekerfinale voor velen verpestten, waren de veroorzakers van een bij vlagen gitzwart stadion, werpers van rookbommen en aanstichters van brandjes die voor duizenden toeschouwers tot bijna letterlijk verstikkende taferelen op de tribunes leidden. De bekerfinale van 2024 in Nederland gaat niet de geschiedenisboeken in als die van het vuile spel van Minteh, van wiens aanvallende acties het publiek juist smult.'

Het vele vuurwerk stond ook centraal in De Volkskrant. 'De bekerfinale van normaliter 90 minuten kon zomaar pakweg 120 minuten duren zondag, en dat zonder verlenging. Een heerlijk affiche was deels verpest door vuurwerk en fakkels. Inclusief een gegooide fakkel, die aan de kant van de Feyenoord-aanhang een levensgroot spandoek, dat op de reclameborden lag, vlam liet vatten, met volop ontwikkeling van rook en stank, en zichtbare, lichte paniek bij stewards. Het potentiële volksfeest voetbal mondt deze zondag uit in een mededeling, kort na rust: ‘De wedstrijd is gestaakt. De brandweer is gearriveerd.’ Het is bijna surrealistisch. Gewoon, twintig minuten naar binnen, de spelers, om het gevaar op de tribunes te bezweren.'

'Feyenoord wint op tandvlees van NEC'

'Maar Feyenoord zou zich toch niet verslikken in het dromende NEC?', vroeg Trouw zich hardop af. 'Op papier was het verschil tussen beide selecties dag en nacht. Toch overklaste NEC de feitelijk thuisspelende ploeg op alle fronten in de eerste 45 minuten. NEC’ er Lasse Schöne zei het voor de wedstrijd al: de underdog was niet naar Rotterdam gekomen om achteruit te lopen, maar naar voren. NEC voetbalde beter, en liet het bij vlagen lijken alsof juist het slordige Feyenoord vol finalezenuwen zat. Een afgekeurde goal van Tjaronn Chery gaf een signaal af: NEC viel niet te onderschatten.'

'Met meer felheid wist Feyenoord NEC in de tweede helft verder van het doel weg te houden en zelf meer te creëren. Na een uur spelen, vlak na de onderbreking om veiligheidsredenen, vond Igor Paixao de vrije ruimte in het Nijmeegse strafschopgebied. Via de paal schoot hij de bevrijdende 1-0 achter NEC-keeper Jasper Cillessen. Door een rode kaart van Yankuba Minteh drong NEC weer aan en zwijnde Feyenoord zelfs, maar de wederom uitstekend keepende Timon Wellenreuther hield de voorsprong in stand. Feyenoord deed de bijnaam eer aan die het vlak voor de wedstrijd via een spandoek ontvouwde: Destroyer of dreams.'

'Tumultueuze finale KNVB-beker'

In het Algemeen Dagblad staat men ook nog even stil bij de grote kansen van NEC in de slotfase. Na de rode kaart van Minteh gingen de Nijmegenaren drukken en dat leverde nog spannende momenten op voor de neus van Timon Wellenreuther. 'Sylla Sow had de 1-1 op zijn schoen op aangeven van rechtsback Van Rooij. De invaller tikte de enorme kans naast het doel van Feyenoord tot onzetting van de meegereisde aanhang uit Nijmegen. Ueda schoot aan de andere kant naast het doel van Cillessen, nadat hij goed werd bediend door Timber.'

'Een schitterende voorzet van Chery op invaller Rober González gaf NEC nog maar eens hoop. Wederom was Wellenreuther de man met de controle over de situatie. Net als bij het afstandschot van Sandler dat de Duitser uit zijn doel bokste. Slot wisselde Stengs en bracht Jahanbakhsh als laatste verse kracht. De Iraniër mocht een paar minuten de handen in de lucht steken, de 1-0 was over de streep getrokken nadat Feyenoord in de acht minuten extra tijd nog vier hoekschoppen op rij (met NEC-doelman Cillessen mee naar voren) had overleefd.'