Nieuws

KNVB komt met tekst en uitleg over puntenaftrek Vitesse: dit zegt de voetbalbond

KNVB komt met tekst en uitleg over puntenaftrek Vitesse: dit zegt de voetbalbond

19 april - 18:12 Laatste update: 18:18

De KNVB heeft Vitesse de zwaarste straf in de geschiedenis van het Nederlandse professionele voetbal opgelegd: achttien punten aftrek. Deze sanctie heeft onmiddellijk de degradatie van de club tot gevolg. De voetbalbond heeft gedetailleerd uitgelegd waarom deze ongekend strenge maatregel noodzakelijk was. VoetbalNieuws neemt het statement van de voetbalbond door.

De KNVB heeft Vitesse de zwaarste straf in de geschiedenis van het Nederlandse professionele voetbal opgelegd: achttien punten aftrek. Deze sanctie heeft onmiddellijk de degradatie van de club tot gevolg. De voetbalbond heeft gedetailleerd uitgelegd waarom deze ongekend strenge maatregel noodzakelijk was.

De licentiecommissie van de KNVB onderstreept de buitengewone ernst van de overtredingen die Vitesse heeft begaan. "Deze beslissing is gebaseerd op de aard en de omvang van de misstappen binnen ons licentiesysteem. Het gaat specifiek om het verstrekken van incorrecte informatie die cruciaal was voor het forensisch onderzoek naar mogelijke schendingen van de sanctiewetgeving, en het achterhouden van informatie die van belang is voor het beoordelen van de continuïteit van de club," legt de KNVB uit.

De licentiecommissie wacht op aanvullende informatie van Vitesse voordat ze een oordeel velt over andere mogelijke overtredingen. Afhankelijk van de bevindingen kunnen nog meer sancties volgen. "We blijven alert en zullen indien nodig verdere stappen ondernemen om de integriteit van het Nederlandse voetbal te waarborgen," stelt de bond.

Daarnaast is er ook een onderzoek gaande door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar de banden tussen Vitesse en de Russische zakenman Roman Abramovich, in het kader van EU-sancties. De uitkomsten van dit onderzoek zijn nog niet bekend.

Met deze historische straf overtreft de KNVB de eerdere puntenaftrekken zoals die van AGOVV en Fortuna Sittard, die beide negen punten aftrek ontvingen. Vitesse heeft aangegeven niet in beroep te gaan tegen deze beslissing.