Nieuws

Onderzoek wijst uit: Ajax meest succesvolle opleidingsclub buiten 'Big Five'

Onderzoek wijst uit: Ajax meest succesvolle opleidingsclub buiten 'Big Five'

19 maart - 23:22 Laatste update: 23:41

Volgens onderzoeksbureau CIES is Ajax de club buiten de Big Five competities die de meeste jeugdspelers heeft rondlopen in de top zestig competities ter wereld. De Amsterdammers laten onder meer Benfica en Sporting Portugal achter zich.

In het onderzoek van het Zwitserse onderzoeksbureau zijn de Premier League, Primera División, Bundesliga, Serie A en Ligue niet meegenomen. Er is gekeken naar alle spelers die minimaal drie jaar tussen hun 15e en 21e bij de club hebben rondgelopen en nu nog actief zijn in één van de top zestig competities.

Ajax is het hoogst geëindigd in het onderzoek. De Amsterdammers leveren liefst 91 spelers af. Benfica en Sporting Portugal volgen op plek twee en drie met respectievelijk 87 en 85. Dinamo Zagreb, Dinamo Kiev, Rode Ster Belgrado, FK Partizan, Shakhtar Donetsk, Red Bull Salzburg en RSC Anderlecht completeren de top tien. Van Feyenoord en PSV is niet bekend hoeveel spelers ze momenteel leveren.

Dat Ajax ook dit jaar als nummer één uit het onderzoek naar boven komt, is geen verrassing. Ook vorig jaar stond de club uit Amsterdam bovenaan in een soortgelijk onderzoek.