Wederom een stunt? Deze verrassende teams wisten de KNVB beker al eens te winnen

27 februari - 14:20 Laatste update: 14:20

De strijd om de KNVB Beker nadert bijna zijn einde. Ook dit jaar kent het toernooi verschillende verrassingen, maar welke opvallende clubs wisten al eens beslag te leggen op de beker? VoetbalNieuws.nl geeft je een overzicht van een aantal opvallende winnaars.

Het bekertoernooi werd in 1894 voor het eerst gehouden. Nu 130 jaar later bestaat het toernooi nog steeds. In totaal hebben 36 ploegen de Dennenappel bemachtigd, waaronder een paar zeer bijzondere.

Bekerwinst PEC Zwolle na overwinning op Ajax

PEC Zwolle behaalde de bekerwinst na een spannende finale tegen Ajax op 20 april 2014 in De Kuip. Hoewel de Amsterdammers aanvankelijk als favoriet golden en na drie minuten op voorsprong kwamen, leefde PEC geheel op en rustte het met een indrukwekkende 4-1 voorsprong. Onder leiding van Ron Jans won Zwolle uiteindelijk de beker met een overweldigende 5-1 overwinning op Ajax. PEC Zwolle ontmoette in de aanloop naar de finale alleen NEC en Excelsior als profclubs, terwijl de rest van de tegenstanders amateurploegen waren.

Bekerwinst FC Groningen

Slechts één jaar na de triomf van PEC Zwolle volgde opnieuw een verrassing toen FC Groningen voor het eerst in de clubgeschiedenis de beker veroverde. In de finale versloeg FC Groningen titelverdediger Zwolle met 2-0, dankzij twee doelpunten van Albert Rusnak. Op weg naar de finale rekende Groningen af met teams als Vitesse, Excelsior en FC Volendam.

Eerste prijs in 125 jaar voor Vitesse

In 2017 brak Vitesse eindelijk de 125-jarige droogte door de KNVB-beker te winnen. In de finale versloeg Vitesse AZ met 2-0, waarbij Ricky van Wolfswinkel met twee doelpunten geschiedenis schreef voor de Arnhemmers. Vitesse had in de aanloop naar de finale onder andere Feyenoord en Sparta Rotterdam verslagen.