Nieuws

Wie is Guga, de Braziliaanse back waar Feyenoord een bod voor heeft gedaan?

Wie is Guga, de Braziliaanse back waar Feyenoord een bod voor heeft gedaan?

29 januari - 09:10

Feyenoord heeft volgens Braziliaanse media een bod uitgebracht op de rechtervleugelverdediger Guga. De 25-jarige back won met Fluminense afgelopen jaar de Copa Libertadores. Wie is deze transfer-target van FeyenoordVoetbalNieuws schetst een profiel.

Wie is Guga?

Cláudio Rodrigues Gomes, voetbalnaam Guga, werd op 29 augustus 1998 geboren in Rio de Janeiro, Brazilië. Net als veel andere jongen Brazilianen begint Gomes al op jonge leeftijd met voetballen in de zaal en hij valt op. Botafogo scout de jonge Guga en vanaf 2008 mag hij zich jeugdspeler van de club noemen. In 2013 besluit hij echter een stap te gaan maken en tekent bij Avaí. Op dat moment komt de club uit Florianópolis uit de regio Santa Catarina uit op het tweede niveau van Brazilië. Het contract van de toen vijftienjarige Guga liep tot medio 2018 en dus zat hij vijf jaar vast aan de club. Hij komt al snel te spelen voor het tweede elftal van Leão da Ilha en in de Copa do Brasil Sub-20 komt hij drie keer tot scoren.

Aan het begin van 2018 en dus het begin van het Braziliaanse seizoen werd de rechtsachter gepromoveerd tot de hoofdmacht van Avaí. Hij maakte zijn debuut tijdens de oefencampagne van het seizoen, maar zijn officiële competitie debuut kwam op 14 april tegen Vila Nova FC. Avaí was nog altijd actief op het tweede niveau van Brazilië, maar in zijn tweede compeititewedstrijd was Guga meteen belangrijk met een assist. Uiteindelijk speelde hij dat seizoen 41 wedstrijden en daarin drie assists en scoorde hij ook drie keer. Door zijn goede spel was hij ook opgevallen bij Brasileirão Série A club Atlético Mineiro. Voor bijna twee miljoen kocht de club hem en dus ging Guga ook op het hoogste niveau van Brazilië acteren.

Gugo in het shirt van Atlético Mineiro.
Guga in het shirt van Atlético Mineiro.

In de drie jaar dat Cláudio Rodrigues Gomes voor Galo speelde was hij erg succesvol. Hij speelde mee in 146 en scoorde negen doelpunten en leverde twee asissts af. Atlético Mineiro was het succesvolst in 2021. Toen won het niet alleen de titel in de competitie, ook werd de Copa do Brasil gewonnen. De Supercopa do Brasil die een seizoen later volgde werd ook een prooi voor de ploeg waardoor hij met Galo drie prijzen pakte. Het leverde Guga een transfer op naar Fluminense wat anderhalf miljoen euro over had voor de back en afgelopen seizoen speelde hij mee in 41 wedstrijden. Fluminense nam deel aan de Copa Libertadores en in een spannende finale werd Boca Juniors met 2-1 verslagen. Het was de eerste keer in de clubgeschiedenis dat de ploeg de titel pakte. In de finale mocht Guga 35 minuten meespelen. 

Waarom luidt zijn bijnaam Guga?

Cláudio Rodrigues Gomes heet helemaal niet Guga, maar toch staat hij overal wel onder die naam bekend. Het is gebruikelijk dat in Brazilië voetballers met voetbalnamen voetballen. Zo heette Péle eigenlijk Edson Arantes do Nascimento en zo heet Cafú eigenlijk Marcos Evangelista de Moraes. Guga is een naam die ook nog betekenis heeft en is daarom niet zomaar gekozen. De carrière van Gomes startte bij Avaí en terwijl de rechtsachter daar zijn eerste stappen maakte als professional werd hij vergeleken met de meest bekende fan van de voetbalclub. Tenniser Gustavo Kuerten is namelijk groot fan van Leão da Ilha en de voormalige nummer één van de wereld heeft hetzelfde haar als voetballer Cláudio Rodrigues Gomes. Dus besloot de rechtsachter de voetbalnaam Guga, wat ook de bijnaam van Kuerten was aan te nemen en voortaan onder een alias door het leven te gaan.

Tennisser en grondlegger van de naam Guga op de tribune van een tenniswedstrijd.
Tennisser en grondlegger van de naam Guga op de tribune van een tenniswedstrijd. 

Marktwaarde en contract

Feyenoord zou een bod gedaan hebben omstreeks het bedrag van vijf miljoen euro. Dat is niet gek, want op Transfermarkt.com heeft Guga een marktwaarde van drieënhalf miljoen euro. Dat is zeker niet het hoogste bedrag wat het naar schatting is geweest, want volgens de website was de rechtsachter in de zomer van 2021 zeven miljoen euro waard. Toen was hij nog wel speler van Atlético Mineiro. Op 1 januari 2023 kwam Guga pas bij Fluminense en hij tekende een contract van drie jaar. Dat betekent dat hij nog tot 2026 onder contract staat bij Tricolor Flu Fluzão. Guga is tevens in het bezit van een Portugees paspoort en dat zou Feyenoord weer kunnen helpen. Non-Europese spelers moeten vaak wachten voor hun werkvergunning geregeld is, maar door de Portugese nationaliteit van de rechtsachter zou hij meteen kunnen beginnen.

Waarom wil Feyenoord Guga kopen?

Feyenoord wil zich heel graag versterken met een rechtsachter. Eerder was het al in de markt voor verschillende andere opties en Kevin Mbabu en Lorenz Assignon staan ook nog altijd hoog op de verlanglijst. Engelse media meldde interesse voor Connor Roberts, maar volgens het goed ingelichte 1908 blijkt daar niets waar van te zijn. Door de hoge prijs van zowel Kevin Mbabu en Lorenz Assignon moet Feyenoord waarschijnlijk huren, maar een mogelijke transfer zou de club handiger vinden. Daarom zou Guga een goede optie kunnen zijn, want met slechts vijf miljoen euro zit er nog speling in het bod van de Rotterdammers.

De hoogtepunten van Guga bij Atlético Mineiro

Voor welke clubs speelde Guga al?

2018 - Avaí - 41 wedstrijden
2019 - 2023 - Atlético Mineiro - 146 wedstrijden
2023 - heden Fluminense - 41 wedstrijden

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!