Nieuws

Zo kijkt Van Hanegem aan tegen een concurrentiestrijd tussen De Jong en Weghorst

Zo kijkt Van Hanegem aan tegen een concurrentiestrijd tussen De Jong en Weghorst

21 januari - 23:05

Willem van Hanegem heeft zich in zijn column voor het Algemeen Dagblad uitgelaten over mogelijke spitsen voor het Nederlands Elftal tijdens het EK van komende zomer. De oud-voetballer is niet van mening dat bondscoach Ronald Koeman een smeekbede moet doen bij de gepauzeerde Luuk de Jong.

'Langzamerhand komt er rond hem een discussie op gang die geen discussie zou moeten zijn. De Jong wilde niet meer voor Oranje spelen en dat mag hij natuurlijk helemaal zelf weten', schrijft Van Hanegem. 'Maar nu hij een paar goals heeft gemaakt en Memphis Depay al lange tijd nooit echt topfit is, zou Ronald Koeman volgens de kenners op zijn knieën naar Eindhoven moeten om De Jong te vragen of hij op zijn besluit terug zou willen komen', iets wat De Kromme niet begrijpt. 

De analist neemt de tijdelijk verbannen Ryan Gravenberch en Jeremie Frimpong als voorbeeld. Beide internationals bedankten voor Jong Oranje en werden daarna enkele tijd niet opgeroepen door Koeman. 'Dat was hoe ze bij de KNVB omgingen met spelers die geen trek hadden in een paar dagen Zeist', kaart Van Hanegem aan. De Jong zwaaide begin maart 2023 af voor Oranje, zodat hij zich volledig op clubvoetbal kon richten. Met 23 doelpunten en tien assists in alle competities, zet de PSV-spits uitstekende cijfers neer.

Volgens Van Hanegem moet Koeman geen poging gaan wagen om De Jong voor het EK op andere ideeën te kunnen brengen. 'Alleen voor de buitencategorie zou je misschien nog een uitzondering kunnen maken. Dat is Luuk de Jong natuurlijk helemaal niet', meent de 52-voudig international. 'Hij is niet beter dan Wout Weghorst. Die doet weleens gek of, liever gezegd, een tikkeltje overdreven, maar hij stond er wel steeds. Die verdiende zijn plek in de kwalificatie.' Als mogelijke concurrent zou Van Hanegem zelf Joshua Zirkzee selecteren. 'En misschien komt Memphis nog een keer fit terug. Maar De Jong, dat is gewoon een gepasseerd station.'