Nieuws

Jarenlange celstraffen geëist voor haatmisdrijf tegen Vinícius Júnior

Jarenlange celstraffen geëist voor haatmisdrijf tegen Vinícius Júnior

06-12-2023 07:26

Voor vier supporters van Atlético Madrid hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd, na een 'haatmisdrijf' tegen Vinícius Júnior. In januari hingen de personen een pop, gehuld in een zelfgemaakt Real Madrid-shirt van de Braziliaan, aan een brug nabij het trainingscentrum van Real Madrid.

Tegen de vier relschoppers is nu een celstraf van vier jaar geëist. Het viertal, allen lid van de ultragroep Frente Atlético, worden er van beschuldigd Vinícius te hebben bedreigd en diens grondrechten te hebben geschonden. Bij de geknutselde pop ging nog een spandoek met de tekst 'Madrid haat Real'. In Spanje is Vinícius vaak het mikpunt van racisme, met als dieptepunt het voorval in Valencia. Daarna werden vier personen opgepakt, waarna de voetballer zelf moest getuigen in de rechtbank van Madrid.

Het voorval rond de pop van Vinícius doet in Nederland gauw denken aan de Ajax-supporter die in 2016 een soortgelijke actie uithaalde rond Kenneth Vermeer. Tijdens de altijd beladen Klassieker ging een supporter van de Amsterdammers een pop, gekleed in een shirt van Vermeer, aan een strop. Enkele maanden later kreeg de supporter een stadionverbod en werkstraf opgelegd.