Rebellenlied komt Ierse speelsters mogelijk duur te staan: UEFA stelt onderzoek in

13-10-2022 16:32
2

Een lied dat de Ierse voetbalsters zongen nadat zij zich geplaatst hadden voor het WK 2023 komt hen mogelijk duur te staan. De speelsters zongen een nummer van de Ierse rebellenbeweging IRA. De UEFA heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd.

De Europese voetbalbond laat via de officiële kanalen weten 'mogelijk ongepast gedrag van speelsters van het Ierse team na het duel met Schotland te onderzoeken'. In de bewuste video is duidelijk te horen hoe de speelsters van bondscoach Vera Pauw "Oh ah, up the RA" zingen, uit het nummer Celtic Symphony van The Wolfe Tones.

Dit was één van de strijdliederen van de IRA: de rebellenbeweging die in de twintigste eeuw streed voor Ierse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Na afloop van het duel reageerde Pauw al op de ontstane commotie. "Het spijt ons enorm wat er is gebeurd", zei de Nederlandse bondscoach van Ierland op een persmoment. "De speelsters bedoelden er niks mee, maar dit mag niet gebeuren. Ook tijdens het vieren van de plaatsing moeten ze zich bewust zijn van wat ze doen."

Het is niet duidelijk wat voor een sanctie de Ierse speelsters boven het hoofd hangt.