Haaland scoort in afscheidswedstrijd, Stuttgart ontloopt degradatie-playoffs

14-05-2022 17:26 Laatste update: 17:34

In de Bundesliga zijn zaterdagmiddag de laatste beslissingen gevallen. Alle clubs speelden tegelijk en daar kwamen enkele verrassende uitslagen uit. Bayern München speelde gelijk, terwijl Borussia Dortmund in de slotfase een overwinning over de streep trok. VfB Stuttgart ontliep bovendien de degradatie-playoffs in de absolute slotfase van het duel. Arminia Bielefeld degradeerde officieel uit de Bundesliga met Greuter Fürth, ondanks een geljkspel met RB Leipzig.

VfL Wolfsburg - Bayern München 2-2
Der Rekordmeister is al enkele weken de landskampioen van Duitsland, maar is het natuurlijk wel aan zijn stand verplicht om een mooie wedstrijd op de mat te leggen. Op bezoek bij Wolfsburg kwam de ploeg van Julian Nagelsmann niet verder dan een gelijkspel. In de eerste helft leek er geen wolkje aan de lucht voor de bezoekers na treffers van Josip Stanisic en Robert Lewandowski, waar zaterdag bekend van werd dat de Pool weg wil bij de club uit Beieren. Jonas Wind maakte vlak voor rust de aansluitingstreffer.

Na een klein uur spelen kwam Wolfsburg langszij door Max Kruse en daarna werd er niet meer gescoord. Bayern eindigt het seizoen met 77 punten en heeft daarmee tien punten meer verzameld dan nummer twee Borussia Dortmund.

Borussia Dortmund - Hertha BSC 2-1
Voor Erling Braut Haaland was het duel met Hertha BSC zijn laatste wedstrijd als Schwarzgelbe en de Noorse spits werd op grootse wijze bedankt door het thuispubliek. Haaland vertrekt naar Manchester City en stond na twee seizoenen in Dortmund bijna één op één in doelpunten per wedstrijd. Daarbij komt dat de spits 23 keer een assist leverde en met waanzinnige moyennes naar Engeland vertrekt. De bezoekers kwamen na een kwartier verrassend op voorsprong door Ishak Belfodil, maar in het tweede bedrijf stelde Dortmund orde op zaken.

Twintig minuten voor tijd deed Haaland wat hij al twee jaar doet, namelijk scoren. De Noor nam de gelijkmaker vanuit een strafschop voor zijn rekening en Youssoufa Moukoko tekende in de slotfase voor de 2-1. Hertha mocht even hopen op een stunt, maar verloor alsnog en beëindigt het seizoen als vijftiende van de Bundesliga.

VfB Stuttgart - FC Köln 2-1
VfB Stuttgart begon het duel als nummer zestien van de Bundesliga en móest winnen om een kans te maken op het ontlopen van degradatie-playoffs. Sasa Kalajdzic zorgde na ruim tien minuten voor de openingstreffer van de thuisploeg, maar Anthony Modeste gooide na een klein uur roet in het eten. Het leek er lange tijd op dat Stuttgart nog niet klaar was voor dit seizoen en zich bij play-offs moest neerleggen, maar Wataru Endo werd in de blessuretijd de grote held bij Stuttgart met de winnende treffer.

Na acht minuten blessuretijd kon Stuttgart juichen en tovert het een heuse konijn uit de toverhoed. De club zag concurrent Hertha op het nippertje verliezen bij Dortmund, waardoor Stuttgart met één punt verschil de vijftiende plaats overneemt en ontsnapt. Voor Hertha zit alles tegen en moet de club zich gaan voorbereiden op play-offs om op het hoogste niveau te blijven.

Arminia Bielefeld - RB Leipzig 1-0
Arminia Bielefeld was officieus al gedegradeerd, maar kon in theorie nog als vijftiende eindigen met een enorme overwinning op RB Leipzig. Dat Bielefeld niet met een nulletje of zeven van de nummer vijf zou winnen, was wel duidelijk, maar de nummer zeventien mag met een opgeheven hoofd de Bundesliga verlaten.

De thuisploeg kwam namelijk twintig minuten voor tijd op voorsprong door Janni-Luca Serra. Het leek er lange tijd op dat de laagvlieger een knappe overwinning zou boeken op Leipzig, maar de bezoekers kwamen in de slotseconde alsnog langszij. Vilmos Orban zorgde ervoor dat Bielefeld het Bundesliga-avontuur niet met winst kon afsluiten.