Nieuws

Ajax reageert in statement op overlijden Lukoki: 'Bijdrage aan de derde ster'

Ajax reageert in statement op overlijden Lukoki: 'Bijdrage aan de derde ster'

09-05-2022 14:06 Laatste update: 14:24

Ajax heeft gereageerd op het overlijden van Jody Lukoki (29). De aanvaller kwam tussen 2011 en 2013 uit voor de hoofdmacht van de Amsterdammers, nadat hij doorgestroomd was vanuit de jeugdopleiding.

In het statement laat Ajax weten 'opgeschrikt' te zijn door het overlijden van de Congolees die tevens over een Nederlands paspoort beschikte. Lukoki maakte op 19 januari 2011 zijn debuut in De Klassieker tegen Feyenoord (2-0 zege). In die wedstrijd staat één moment nog helder voor de geest: nadat de bal over de zijlijn was gegaan gaf hij Tim de Cler een vernederende panna.

Lukoki debuteerde bij Ajax onder Frank de Boer en wist met de hoofdstedelingen drie landstitels op zijn naam te schrijven. In totaal kwam hij tot 35 officiële optredens voor de Amsterdammers. In zijn debuutseizoen kwam hij tot twee wedstrijden. 'Hoe gering dat aantal duels ook was; het talent leverde daarmee wel degelijk een bijdrage aan het veiligstellen van de dertigste landstitel en de derde ster op het Ajax-shirt', schrijft Ajax in het persbericht.

De Godenzonen staan in het statement ook stil bij het korte dienstverband van Lukoki bij FC Twente, dat in februari van dit jaar ten einde kwam. 'Het was, naar maandag pijnlijk duidelijk is geworden, het eindstation van een voetbalcarrière die ruim tien jaar terug nog zo veelbelovend begon. Ajax wenst de nabestaanden van Lukoki veel sterkte met de verwerking van dit verlies.'