Nieuws

Koeman in groot interview: 'Gebrek aan respect van Barcelona heeft me pijn gedaan'

Koeman in groot interview: 'Gebrek aan respect van Barcelona heeft me pijn gedaan'

03-03-2022 10:20

Ronald Koeman blikt in een groot interview met het Algemeen Dagblad uitgebreid terug op zijn pijnlijke ontslag bij FC Barcelona. Volgens de oefenmeester beleefde hij aan het eind van zijn dienstverband zijn zwaarste tijd ooit als trainer.

Inmiddels lukt het weer om wedstrijden van Barcelona te kijken, alhoewel de pijn nog diep zit. "Vanaf het terras van ons appartement zie ik het stadion liggen, en dan word ik er toch steeds weer aan herinnerd", vertelt Koeman aan de krant. In oktober eindigde zijn periode bij Barcelona. Een 1-0 nederlaag op bezoek bij Rayo Vallecano werd hem fataal.

Vanaf het moment dat Joan Laporta werd aangesteld als opvolger van de vertrokken Josep Maria Bartomeu - die verantwoordelijk was voor de aanstelling van Koeman - voelde de trainer al een gebrek aan vertrouwen. "Kijk, ik was gewoon niet de trainer van Laporta, klaar. Vanaf het allereerste moment dat ik hem ontmoette, nadat hij de verkiezingen had gewonnen, had ik dat gevoel al. Er was geen klik. Die nodige steun van bovenaf ontbrak", legt hij aan het AD uit.

Naar eigen zeggen kon Koeman weinig doen aan het vertrek van Luis Suárez, Antoine Griezmann en Lionel Messi. "Het was op aandringen van de clubleiding dat ik instemde met het vertrek van sommige spelers, om zo de financiën iets op orde te krijgen", vervolgt hij. "Maar als je daarna dan ziet dat ze iemand voor 55 miljoen aantrekken (Ferran Torres van Manchester City, red.), kort nadat ze Messi lieten gaan... Dan vraag je je toch af of er niet meer aan de hand was. Waarom moest Messi weg?’"

De man die Barcelona eigenhandig naar de Europa Cup 1-winst van 1992 schoot, kreeg zijn ontslag binnen anderhalve minuut nadat hij het vliegtuig na de wedstrijd tegen Rayo Vallecano was ingestapt. "Als ze me echt een legende van Barcelona vonden, dan hadden ze me toch anders moeten behandelen. Het gebrek aan respect heeft me ook een tijd pijn gedaan", besluit Koeman.