Sterk Feyenoord leidt Sparta naar de slachtbank: overtuigende zege in stadsderby

06-02-2022 14:07 Laatste update: 15:01

Feyenoord heeft zondagmiddag overtuigend de stadsderby van Sparta gewonnen. De gastheren hadden geen kind aan de bezoekers uit Spangen en wonnen met 4-0. De hoofdrol werd opgeëist door Guus Til, die twee keer scoorde en zich daarmee alleen aan kop nestelde in het topscorersklassement in de Eredivisie

Voor de aftrap werd uitvoerig stilgestaan bij het overlijden van clubicoon Wim Jansen. Het indrukwekkende eerbetoon gaf de ploeg van trainer Arne Slot duidelijk vleugels: Feyenoord schoot uit de startblokken. Na slechts drie minuten schoot Orkun Kökcü de openingstreffer via een Spartaan op het scorebord. De wervelwind van de thuisploeg raasde verder. In de twaalfde minuut resulteerde dat in de 2-0. Op schitterende wijze fungeerde Kökcü ditmaal als aangever: Alireza Jahanbakhsh was het eindstation.

In de eerste helft had het arme Sparta niets in te brengen tegen de aanvalsdrang en de constante pressing van de Stadionclub. Vlak na rust maakte Guus Til aan alle onzekerheid een einde door de 3-0 aan te tekenen na een pijlsnelle counter. Na slecht verdedigend werk van de ploeg van trainer Henk Fraser knalde Til ook de 4-0 tegen de touwen in de 70ste minuut. Daardoor kroonde de aanvallende middenvelder zich (tijdelijk) tot topscorer van de Eredivisie met dertien doelpunten.

Debutantenbal
Even daarna achtte trainer Arne Slot de tijd rijp om Patrik Walemark en Jorrit Hendrix aan hun eerste minuten in het Feyenoord-shirt te laten ruiken. Zij vervingen Jahanbakhsh en Fredrik Aursnes. Vlak voor tijd mocht ook de Amerikaanse huurling van Colorado Rapids Cole Bassett zijn debuut maken. In het restant van de wedstrijd drong de thuisploeg nog even aan, maar bleef de score verder onveranderd.

Dankzij de overtuigende zege op een zorgeloze middag nadert Feyenoord nummer twee PSV tot op één punt. Als Ajax later op de zondagmiddag weet te winnen, bedraagt de achterstand op de koploper van de Eredivisie zes punten. Sparta blijft door de nieuwe nederlaag op veertien punten staan en staat op de zeventiende plaats.