Ajax zakt naar plek zeventien door nederlaag in knotsgekke 'degradatiekraker'

22-10-2023 14:35

FC Utrecht en Ajax hebben zondagmiddag voor een waar spektakel gezorgd in de vooraf veelbesproken 'degradatiekraker' in de Eredivisie. Van de twee ploegen die beide in absolute crises verkeren, trokken de Domstedelingen in een doelpuntenfestijn met 4-3 aan het langste eind. Zodoende worden de zorgen in Amsterdam als maar groter en groter en lijkt de positie van trainer Maurice Steijn onhoudbaar geworden.

Zowel Utrecht als Ajax begonnen het duel voorzichtig en leken niet te veel risico te willen nemen. Daardoor ontstonden er ook maar weinig echte serieuze kansen. De eerste die dichtbij een treffer was, was Kristian Hlynsson namens de bezoekers. Het schot van de 19-jarige IJslander zeilde net langs de paal.

Waar Ajax nog redelijk begon qua controle, nam Utrecht het initiatief na een kwartier volledig over. Hoge ballen zorgden voor weinig gevaar, maar Ryan Flamingo stond vlak voor rust op de goede plaats om er één op de volley te nemen en in de linkeronderhoek te plaatsen. Zodoende stond er halverwege de wedstrijd een 1-0 voorsprong voor Utrecht op het scorebord.

Die werd in het begin van de tweede helft overigens al heel snel uitgebouwd. Jay Gorter leek een kopbal van Mike van der Hoorn te keren na een corner, maar de VAR greep in. Doellijntechnologie bewees dat de bal volledig over de lijn was geweest, waardoor Ajax tegen een 2-0 achterstand aankeek.

Hlynsson veegt achterstand razendsnel weg
Het bleek een opmaat naar een groots spektakel, want Utrecht kon niet lang genieten van de voorsprong. Hlynsson zorgde er namelijk met twee treffers binnen zeven minuten voor dat Ajax weer op gelijke hoogte stond. Zowel zijn eerste met de borst als de tweede met een volley binnenkant voet waren van absolute schoonheid. Borna Sosa was tweemaal de aangever.

Halverwege de tweede helft kwam de ploeg van Maurice Steijn ook op 2-3. Brian Brobbey ging naar de grond in de zestien. De daaropvolgende strafschop viel ten prooi aan aanvoerder Steven Bergwijn. De doelpunten volgden zich in rap tempo op, want aan de andere kant kon Utrechter Jens Toornstra even later alweer vogelvrij de 3-3 binnenschuiven.

Duel twee keer stilgelegd
Ajax-doelman Gorter ging een kwartier voor tijd geblesseerd naar de kant. Hij werd vervangen door Diant Ramaj, die zijn officiële debuut maakte. De Kosovaarse Duitser moest in de slotfase nog adequaat ingrijpen, toen Isac Lidberg alleen op hem afstormde en de 4-3 leek te gaan maken. Hij stuitte echter op de doelman, waarna het duel zelfs nog twee keer werd gestaakt voor gegooide voorwerpen vanaf de tribune.

Vlak na de hervatting gooide Oscar Fraulo met een stift de wedstrijd in het slot. De Utrechter maakte de 4-3 in een knotsgek duel. Steijn bracht met Georges Mikautadze, Chuba Akpom en Branco van den Boomen nog de nodige frisse krachten in het veld, maar zij konden de vierde Ajax-nederlaag van het seizoen niet voorkomen.

Zodoende staat Ajax na speelronde negen op een zeventiende (!) plaats in de Eredivisie, al heeft het nog twee wedstrijden te goed. Het is de vraag wat er de komende dagen gaat gebeuren met de trainerspositie in Amsterdam, nu de druk op Steijn enorme vormen aanneemt.