Nieuws

Wanneer won Feyenoord voor het laatst twee keer op rij uit bij Ajax?

Wanneer won Feyenoord voor het laatst twee keer op rij uit bij Ajax?

24-09-2023 10:58 Laatste update: 10:36

Feyenoord heeft zondag de kans om voor de tweede keer op rij een Klassieker in Amsterdam te winnen. De Rotterdammers zegevierden vorig seizoen voor het eerst sinds achttien jaar weer eens in het hol van de leeuw en staan deze keer als favoriet aan de aftrap. Wat was de laatste keer dat Feyenoord twee keer op rij in de Arena of De Meer won? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

De onderlinge balans van de Klassieker in Amsterdam is groot in het voordeel van Ajax. De dominantie die de Godenzonen de afgelopen decennia hadden, wordt dan ook duidelijk uit de cijfers. Van de 68 eerdere edities won Ajax er namelijk 39 en Feyenoord twaalf.

De laatste keer dat dat gebeurde, was dus in maart 2023. Lutsharel Geertruida tekende vlak voor tijd voor de goal die een historische en voor de Feyenoord-supporters opluchtende overwinning betekende.

Voor twee Rotterdamse zeges op rij ín Amsterdam moeten we echter ver terug in de tijd. De laatste keer dat de Stadionclub dat lukte, was namelijk in de seizoenen 1985/1986 (1-2) en 1986/1987 (1-3). In laatstgenoemde wedstrijd scoorden René Hofman en Mario Been voor Feyenoord, maakte Aron Winter een eigen doelpunt en benutte Marco van Basten een strafschop.

Ajax – Feyenoord: 1-3 (17 mei 1987)

Ajax: Menzo, Verlaat, Silooy, Boeve, Rijkaard (60. Sneekes), Winter, Wouters, Rob Witschge (46. Bergkamp), Scholten, Van Basten, Van ’t Schip. Trainer: Johan Cruijff

Feyenoord: De Jongh, Troost, Wijnstekers, Van Herpen, Molenaar, Monkou, Been, Hoekstra (60. Roos), Hofman (88. Blinker), Elstrup, Tahamata. Trainer: Rinus Israël