Exclusive

Wie is Roberto De Zerbi, de trainer achter het succes van Brighton?

Wie is Roberto De Zerbi, de trainer achter het succes van Brighton?

18 september - 13:05 Laatste update: 13:34

Brighton is op dit moment één van de beste voetballende teams. De Seagulls hebben dit seizoen pas één wedstrijd verloren en staan op dit moment vijfde in de Premier League. Vorige seizoen eindigde de club op een zesde plaats, waardoor ze nu uitkomen in de Europa League. Wie is de man achter het succes van deze club?

Roberto De Zerbi

Roberto De Zerbi is geboren op 6 juni 1979 in Brescia. De Italiaan begon zijn voetbalcarrière bij AC Milan op zijn dertiende. Hij doorliep de jeugdopleiding waarna hij vier seizoenen achter elkaar werd uitgeleend. Hij speelde 227 duels in Italië op verschillende niveaus. In 2010 ging hij een avontuur aan in Roemenië wat geen succes bleek te zijn en daardoor keerde hij terug naar Italië voor zijn laatste jaar als profvoetballer.

Zijn carrière als profvoetballer stopte in 2013, waarna hij koos voor het trainersvak. In september 2016 werd De Zerbi benoemd tot hoofdtrainer van Palermo. In 2017 werd hij ontslagen en dit gebeurde later ook bij Benevento en Sassuolo. In mei 2021 werd de Zerbi trainer bij Shakhtar Donetsk. Dit bleek een succes aangezien hij de beker won. Door de Russische invasie verliet hij in juni 2022 de club. In september 2022 werd hij aangesteld als trainer van Brighton.

Succes

Het spel van De Zerbi bij Brighton viel direct op. In zijn eerste wedstrijd werd er verloren van Tottenham, maar hij vond zijn spelers fantastisch spelen. In dat seizoen werd de halve finale van de FA Cup behaald. Door veel overwinningen en goed voetbal haalde Brighton voor het eerst in de clubgeschiedenis Europees voetbal.

De Zerbi werd precies één jaar geleden aangesteld als trainer en wordt op dit moment gezien als één van de beste. Dit seizoen loopt het ook goed, de club versloeg onlangs Manchester United met 1-3 op Old Trafford. De Zerbi beschikt over drie Nederlanders die hij graag opstelt. Jean-Paul Van Hecke, Joel Veltman en doelman Bart Verbruggen staan vaak in de basis. De club speelt in de groepsfase Europa League tegen Ajax. De Seagulls hebben een grote kans om het toernooi te winnen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s