Einde sprookje: AZ O20 verliest finale van de wereldbeker na penalty's van Boca

09-09-2023 23:07 Laatste update: 23:33

AZ O20 heeft de finale van de wereldbeker tegen de leeftijdsgenoten van Boca Juniors verloren. Penalty's moesten de beslissing brengen in Argentinië.

De talenten van AZ wonnen vorig seizoen de Youth League door onder meer FC Barcelona en Sporting Portugal te verslaan. Nu wachtte Boca Juniors in de strijd om de wereldtitel. Het beroemde stadion La Bombonera van de Argentijnen, dat bekendstaat om de intimiderende sfeer, was het strijdtoneel op de zaterdagavond.

Het elftal van trainer Jan Sierksma begon niet sterk in Argentinië. De Argentijnse jongelingen van Boca Juniors waren de betere ploeg, maar ze wisten het niet te vertalen in een doelpunt. Vlak voor rust bleek AZ uiterst effectief toen Dave Kwakman van afstand kon uithalen. Met enig fortuin belandde de bal in het doel, waardoor AZ met een 0-1 voorsprong ging rusten.

Na rust bleven de verhoudingen hetzelfde. Boca Juniors ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker en AZ O20 werd steeds verder naar achteren gedrongen. Uiteindelijk kreeg Boca loon naar werken. Uit een vrije trap werd de bal in eigen doel gewerkt door AZ.

Na een aantal spannende momenten in de slotfase liep het duel uit op penalty's, die direct volgden na de negentig minuten reguliere speeltijd. Door missers van Maxim Dekker en Kees Smit ging de finale van de wereldbeker uiteindelijk verloren.