Exclusive

Kind van de club keert terug naar Rotterdam, het spelersprofiel van Bart Nieuwkoop

Kind van de club keert terug naar Rotterdam, het spelersprofiel van Bart Nieuwkoop

14 augustus - 08:42 Laatste update: 08:50

Bart Nieuwkoop heeft een ongelukkig rentree achter de rug voor Feyenoord. De back doorliep de jeugd van de Rotterdammers en is nu na een Belgisch avontuur weer terug. Voetbalnieuws legt de loopbaan van de Nederlander voor je uit.

Nieuwkoop, geboren 7 maart 1996 te Bergen op Zoom, doorliep de jeugdopleiding van Tholense Boys en RBC Roosendaal voordat hij in 2011 neerstreek bij Feyenoord. In Rotterdam had de back vier jaar nodig voordat hij via de onder 17 en 19 bij het eerste terecht kwam.

Debuut Feyenoord

In oktober 2015 het brak het moment aan dat Nieuwkoop zijn debuut mocht maken voor het eerste van Feyenoord. Rick Karsdorp was geblesseerd waardoor trainer Giovanni van Bronckhorst koos voor Nieuwkoop als rechtsachter tegen De Graafschap. "Ik ben heel trots dat ik nu mijn debuut voor Feyenoord heb gemaakt. Een hoogtepunt, zeker omdat we ook gewonnen hebben", sprak de verdediger na afloop. De toen pas negentienjarige verdediger kwam dat seizoen nog enkele keren in actie, maar een vaste plek in de basis verkreeg hij echter nooit. Ook niet in de seizoenen die daarop volgden. Karsdorp hield Nieuwkoop op de bank en dat deed Kevin Diks daarna eveneens.

Verhuur en vertrek

Nieuwkoop koos er in 2019 voor om Feyenoord voor een seizoen achter zich te laten en op huurbasis aan de slag te gaan bij Willem II, met succes. Afgezien van enkele blessures was Nieuwkoop, mits fit, een vaste waarde voor de Tilburgers. Ondanks de coronacrisis, waardoor het seizoen werd ingekort, kende Nieuwkoop een goed seizoen. De verdediger kon bij Willem II blijven, maar had maar één doel en dat was slagen bij Feyenoord.

In het begin van het seizoen dat daarop volgde kreeg Nieuwkoop de kans om zich te laten zien. Gedurende het seizoen werd echter duidelijk dat hij de concurrentiestrijd aan het verliezen was van Lutsharel Geertruida en zat hij steeds vaker op de bank. Nadat hem duidelijk was geworden dat hij bij Feyenoord op een dood spoor zat koos Nieuwkoop voor een avontuur bij Union St Gillis.

Binnen afzienbare tijd speelde de Nederlandse back zich in de basis en tot op de dag van vandaag heeft hij die positie niet meer afgestaan. In België groeide Nieuwkoop uit tot een gewaardeerde kracht. Momenteel staat de teller op 92 wedstrijden voor de Belgen, maar ook al op acht doelpunten en elf assists door zijn aanvallende rol op de vleugel. Prijzen werden er niet gepakt, maar de back was tweemaal zeer dicht bij een landstitel.

Perspectief in Rotterdam

Voor Nieuwkoop zal het waarschijnlijk logischer zijn dan menig één denkt. Bij Feyenoord leek Lutsharel Geertruida te vertrekken waardoor het aantrekken van Nieuwkoop logisch gezien kan worden. Nu Geertruida toch  niet lijkt te vertrekken, aangezien Feyenoord 36 miljoen euro verlangt, is het de vraag waar Nieuwkoop goed aan doet. De back zat prima op zijn plek in België, maar als je jeugdliefde aanklopt is het toch lastig om nee te zeggen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!