Exclusive

Wie is Esmee Brugts, de Leeuwin die haar gouden rechter liet gelden tegen Vietnam?

Wie is Esmee Brugts, de Leeuwin die haar gouden rechter liet gelden tegen Vietnam?

02-08-2023 08:00

De Oranje Leeuwinnen boekten dinsdag met 7-0 een monsterzege op Vietnam en werden daardoor groepswinnaar op het WK. Esmee Brugts had met haar twee prachtgoals een groot aandeel in deze galavoorstelling. Wie is Brugts eigenlijk? VoetbalNieuws zoomt op haar in.

Achtergrond en PSV-carrière

De pas net twintig jaar geworden Brugts wordt op 28 juli 2003 geboren in Heinenoord. Daar begint ze op jonge leeftijd met voetballen bij SV Heinenoord en later trekt ze naar FC Binnenmaas, een amateurclub in Maasdam. Nadat ze jarenlang mening mannelijk leeftijdsgenootje dol heeft gespeeld, trekt ze op zestienjarige leeftijd naar haar eerste en tot nu toe enige vrouwelijke profclub: PSV Vrouwen.

Bij PSV komt Brugts gestaag op gang. De linksbuiten speelt in haar eerste jaar achttien wedstrijden voor de club en weet daarin drie keer tot scoren te komen. Eén seizoen later speelt ze drie wedstrijden meer en weet ze vier keer het net te vinden, maar in dat jaar wordt ze voor het eerst opgenomen in de selectie van de Oranje Leeuwinnen. Afgelopen seizoen kwam Brugts wegens een blessure minder in actie in Eindhoven dan de jaren ervoor, maar weet ze in vijftien wedstrijden liefst acht keer doel te treffen.

Eindtoernooien met de Oranje Leeuwinnen

Het grote publiek ziet Brugts voor het eerst tijdens het EK Vrouwen in 2022. Toenmalig bondscoach Mark Parsons neemt de tiener op in de selectie voor het toernooi, waarin ze de concurrentiestrijd aan moet gaan met de gearriveerde Lieke Martens. Tijdens dit toernooi maakt Martens geen geweldige indruk en dus mag Brugts geregeld invallen. In al die invalbeurten geeft ze een verfrissende indruk aan de Oranje Leeuwinnen, maar kan ook zij niet voorkomen dat Nederland in de kwartfinale wordt uitgeschakeld tegen Frankrijk.

Met Andries Jonker aan het roer slaan de Oranje Leeuwinnen een nieuw weg in. Daarin wordt ook de rol van Brugts wat prominenter. Dat komt tot uiting in het absolute slotstuk voor het WK. Door een doelpunt van de rechtspoot wordt IJsland in de 93e minuut aan de kant gezet waardoor de mondiale trip naar Australië en Nieuw-Zeeland een feit is.

In aanloop naar het toernooi besluit Jonker van systeem te wisselen. Daarin is ook plaats voor Brugts, die niet als linksbuiten maar als linkervleugelverdediger gaat spelen. In de groepswedstrijden tegen Portugal (1-0 winst) en de Verenigde Staten (1-1) komt er al veel gevaar van haar kant, maar dat gevaar wordt tegen Vietnam pas echt duidelijk. Brugts komt twee keer op prachtige, identieke wijze tot scoren. "Ik train veel op naar binnen komen en schieten met rechts, vandaag vielen ze er gelukkig in", luidde haar bescheiden reactie na afloop van het duel tegen het Zuid-Oost Aziatische land.

Clubloos

Brugts was de afgelopen jaren actief bij PSV, maar trekt na drie seizoenen op zeker de deur achter zich dicht in Eindhoven. Momenteel richt ze zich met de Oranje Leeuwinnen op het winnen van het WK, maar naar verwachting staan de clubs na het toernooi voor haar in de rij. Dat denkt Jonker overigens hetzelfde over. "Ik hoop van harte dat zij terechtkomt op het niveau waar ze hoort. En dat is gewoon in de top. Ze is net twintig geworden van de week. Een geweldig talent, dat wisten wij al een tijd", aldus de bondscoach na afloop van haar topwedstrijd tegen Vietnam.