Reactie

Van de Looi verwijt Jong Oranje weinig na exit: 'Wat moet je dan nog meer doen?'

Van de Looi verwijt Jong Oranje weinig na exit: 'Wat moet je dan nog meer doen?'

27-06-2023 20:28

Erwin van de Looi heeft zijn periode als bondscoach van Jong Oranje niet op de gewenste manier afgesloten. Het Nederlands Onder 21-elftal kwam dinsdagavond tegen Georgië niet verder dan een 1-1 gelijkspel en is daarom al vroegtijdig uitgeschakeld op het EK. Volgens de 51-jarige oefenmeester lag dat vooral aan het grote aantal gemiste kansen.

"Ja, dit is een deceptie. Maar niet alleen voor mij, voor ons hele team", zo begint Van de Looi na afloop van het duel tegenover de NOS. Jong Oranje kwam vlak voor het einde van de eerste helft op achterstand, maar vlak voordat de scheidsrechter voor de rust wilde fluiten, schoot Kenneth Taylor nog de gelijkmaker tegen de touwen. Verder dan dat kwam het uiteindelijk niet. Een overwinning was immers verplicht om de kwartfinales te bereiken.

"Ik denk dat we zoveel kansen hebben gehad, ook vandaag weer, om de wedstrijd te winnen. Uiteindelijk hebben zij één keer op goal geschoten, maar zo werkt voetbal. Als je twee goals maakt in drie wedstrijden… Dat is wel het grootste euvel geweest."

Hij vindt niet dat het zijn elftal in de tweede helft aan uitstraling ontbrak. "Ik vind dat de jongens hebben gevochten tot het laatst en er alles aan hebben gedaan. Je weet dat je tegenstander inzakt tot het laatst en dan is het lastig om erdoorheen te komen. Ik heb geen twijfel over de inzet. We hebben alles geprobeerd vandaag, met extra buitenspelers en mensen in de zestien. Als je ziet hoe goed we beginnen in de eerste helft, wat moet je dan nog meer doen?"

Desondanks erkent hij dat de Georgische tegentreffer te makkelijk viel. "We hebben dit toernooi twee dingen niet goed gedaan. Tegen Portugal viel een goal uit het niets en vandaag weer. Maar in andere zestien valt de goal niet voor ons en ik denk dat dat het verhaal is."

Of dit Jong Oranje wellicht simpelweg een mindere lichting is? "Nee, dat vind ik een beetje een flauwe opmerking zo kort na de wedstrijd. Georgië heeft geen enkele wedstrijd verloren. Het is een sterke ploeg en een sterke poule. Uiteindelijk dat ik we wanneer we de goal in het begin maken, we het onszelf een stuk gemakkelijker maken."

Hij kijkt desondanks terug op een positieve periode als bondscoach. "Dit is natuurlijk een flinke teleurstelling. We wilden door en Europees kampioen worden. Dat is niet gelukt, maar wat we de afgelopen vier jaar hebben bereikt, met twee EK's, een positieve swing en het team dat weer waardevol is geworden… Maar dat zie je nu even niet, dat snap ik wel."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!