Exclusive

Ajax-interesse in Liel Abada: wie is deze Israëlische rechtsbuiten van Celtic?

Ajax-interesse in Liel Abada: wie is deze Israëlische rechtsbuiten van Celtic?

04-07-2023 13:20 Laatste update: 13:10

Ajax heeft volgens SkySports interesse in Celtic-aanvaller Liel Abada. Ondanks zijn 21 jaar heeft de Israëliër er al meer dan honderd professionele wedstrijden op zitten en lijkt hij zich in de kijker te hebben gespeeld van de Europese topploegen. Voetbalnieuws brengt zijn carrière in beeld.

Van Israël naar Schotland

Maccabi Petah Tikva
Abada werd geboren in Petah Tikva te Israël en begon daar ook met voetballen. Op 22 augustus 2019 maakte de aanvaller zijn debuut in de hoofdmacht voor Maccabi Petah Tikva en ruim een maand later scoorde hij zijn eerste doelpunt voor de club. Mede door zijn sterke ontwikkeling ontving Abada een uitnodiging voor de nationale ploeg van Israël. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro maakt de rechtsbuiten zijn debuut voor het nationale elftal op slechts negentienjarige leeftijd. Na 67 wedstrijden en twintig doelpunten had Celtic genoeg gezien en besloten de Schotten hem naar Glasgow te halen.

Celtic
Schotse grootmacht Celtic betaalde ruim vier miljoen euro voor de Israëlische aanvaller die een contract voor vijf jaar tekende in Schotland. "Het is een grote club met prachtige fans. Ik heb in Israël meerdere wedstrijden van de club gezien en daar zag ik hoe geweldig de supporters waren en hoe speciaal het stadion is", vertelde Abada op de clubsite na zijn aankondiging. In zijn eerste seizoen groeide Abada al uit tot een publiekslieveling en was hij betrokken bij 27 doelpunten in 54 wedstrijden voor de Schotten, een gemiddelde van één op twee. Mede hierdoor werd hij uitgeroepen tot Talent van het Jaar in Schotland.

Dit seizoen gaat het echter wat moeizamer voor Abada. De aanvaller kwam 24 keer vanaf de bank het veld in, maar bleef wel productief. Met negentien goalcontributies in 41 wedstrijden bewijst het nog iedere week zijn waarde voor de ploeg. Begin april kwamen er in Engelse media geluiden naar buiten dat de aanvaller ontevreden zou zijn met zijn situatie wat tot een confrontatie leidde met zijn manager Ange Postecoglou. Tegelijkertijd zou de Israëliër een nieuw contractvoorstel naast zich neer hebben gelegd en zijn zinnen hebben gezet op een transfer.  

Wat voor speler is Abada?

Abada is een buitenspeler die als voorkeursvoet rechts heeft, maar ook prima naar binnen kan snijden met links. De Israëlier is met zijn 1,68 behoorlijk klein van stuk, maar is met zijn snelheid een plaag voor elke back. Wel doet hij qua profiel sterk denken aan Francisco Conceição, alleen kan hij met zijn sterke rechterbeen een goede voorzet geven vanaf rechts.