Exclusive

AZ in Europa: zo verliep het Europese successeizoen in 2004/2005

AZ in Europa: zo verliep het Europese successeizoen in 2004/2005

18-05-2023 11:00 Laatste update: 11:00

AZ is bezig aan een prachtig Europees seizoen. De Alkmaarders spelen vanavond de return van de halve finales van de Conference League tegen West Ham United. Achttien jaar geleden, in het seizoen 2004/2005, haalde Alkmaar Zaanstreek op een haar na de finale van de UEFA Cup. VoetbalNieuws maakt een tijdlijn van dit succesvolle Europese seizoen.

Terug naar de zomer van 2002, toen Martin van Geel werd aangesteld als technisch directeur in Alkmaar. Hij trof een gebalanceerde selectie aan, waarin ervaring en talent elkaar versterkten. Co Adriaanse, die na zijn ontslag bij Ajax zonder club zat, werd in de winter van datzelfde jaar aangesteld als hoofdtrainer door Van Geel. Het tweetal kende elkaar nog van hun periode bij Willem II. Adriaanse verving in Alkmaar Henk van Stee, die na acht wedstrijden het veld moest ruimen wegens teleurstellende resultaten.

Na een belangrijke periode waarin er gebouwd werd aan de ploeg, brak het seizoen 2004/2005 aan. In het voorgaande seizoen eindigde AZ op plek vijf in de Eredivisie, waardoor een plek in de voorronde van de UEFA Cup werd veiliggesteld.Seizoen AZ 2004/2005

Voorronde

In de voorronde van de Europa League moest AZ het opnemen tegen het Griekse PAOK Saloniki. Na een 2-3 uitoverwinning keerden de Alkmaarders met een prima uitgangspositie terug naar Nederland. In Alkmaar klaarde de ploeg van Adriaanse de klus door met 2-1 te winnen.

Groepsfase

AZ wordt na een succesvolle voorronde ingedeeld in een groep met Auxerre (Frankrijk), Amia Wronki (Polen) en Glasgow Rangers (Schotland). In de eerste drie wedstrijden haalde AZ negen punten, waardoor Europese overwintering al zo goed als zeker was.

Tussenronde

De ploeg van Adriaanse lootte in de tussenronde Allemania Aachen (Duitsland). Na een bloedeloos gelijkspel in Aken, won AZ in eigen huis met 2-1 dankzij treffers van Joris Mathijsen en Barry van Galen.AZ groepsfase

Knock-outfase

In de achtste finale van de UEFA Cup trof AZ het sterke Shakhtar Donetsk, waar verschillende Braziliaanse talenten onder contract stonden. Toch had de ploeg van Adriaanse niet heel veel moeite met de Oekraïners. In de uitwedstrijd werd met 1-3 gewonnen (mede dankzij twee goede corners), terwijl AZ in het eigen Alkmaarderhout met 2-1 te sterk was voor Shakhtar.

Villarreal was in de kwartfinale de tegenstander. Uitblinkers bij de Spanjaarden waren de Argentijnse vedette Riquelme en de Spaanse internationals Pepe Reina en Senna. In de uitwedstrijd won AZ brutaal met 1-2. In Nederland werd deze voorsprong met enig fortuin verdedigd, waardoor een plek bij de laatste vier een feit was.

Halve finale

Adriaase moest het in de heenwedstrijd in de halve finale stellen zonder Mathijsen (blessure) en Barry Opdam (rode kaart). Olaf Lindenbergh en de piepjonge Ron Vlaar waren de vervangers tegen Sporting Lissabon. In Portugal verloren de Alkmaarders nipt met 2-1, waardoor er nog voldoende kansen waren voor de return in eigen huis.

De return in Alkmaar werd uiteindelijk een waar spektakel. Na negentig minuten stond het 2-1, waardoor er nog dertig minuten gespeeld moesten worden. Kew Jaliens scoorde één minuut voor tijd de 3-1, waardoor AZ de finale kon ruiken. In de absolute slotfase ging het echter alsnog mis, toen Sporting de 3-2 maakte. Aangezien de uitdoelpuntenregel toen nog wel van toepassing was, betekende deze treffer het einde van het Europese sprookje van AZ.

Selectie AZ 2004/2005:

Timmer, Huysegems, Landzaat, Opdam, De Cler, Perez, Sektioui, Kromkamp, Nelisse, Mathijsen, Ramzi, Buskermolen, Lindenbergh, El Khattabi, Jaliens, Meerdink, Van Galen, Medunjanin, Vlaar, Zoontjes, Wisse, Zwarthoed, Bonevacia, Bulters, Molenaar, Reini