Opinie

Voorzitter spelersvakbond over weigering dragen OneLove-band: 'Geen probleem'

Voorzitter spelersvakbond over weigering dragen OneLove-band: 'Geen probleem'

13-03-2023 16:10

Evgeniy Levchenko van de Nederlandse spelersvakbond VVCS heeft gereageerd op het voornemen van Orkun Kökcü om de OneLove-aanvoerdersband komend weekend niet te dragen. Volgens de voorzitter is het 'geen probleem' dat de Feyenoord-captain zonder de speciale band gaat spelen.

Dat de Turk de actie zelf steunt is volgens Levchenko het belangrijkst. "Het gaat niet om het dragen van de armband", zegt de Oekraïner tegen het ANP. "In een ideale wereld zou iedereen die band dragen. Als je dit echter niet wil doen en je zegt dat je wel achter de actie tegen racisme en discriminatie staat, is dat geen probleem voor mij."

Met de veelbesproken OneLove-band wordt aandacht gevraagd voor achtergestelde groepen zoals de LHBTI-beweging en wordt gestreden tegen racisme en discriminatie. Vanuit religieuze overtuigingen weigerde Kökcü in oktober al de band te draaien toen aanvoerders van Eredivisie-clubs dat deden in de week van Coming Out Day. De Turks international wilde 'geen uithangbord' zijn voor de actie.

Destijds reageerde Levchenko nog door te stellen 'verrast' te zijn. Inmiddels is de situatie anders. De actie staat dit keer in het teken van de Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart. "Het is nu door de KNVB op een andere manier ingericht. Er moet ook niet te veel nadruk op die band komen te liggen. Het gaat om veel meer."