Nieuws

Poolse pers komt superlatieven tekort: 'Iedereen zou zo willen fluiten'

Poolse pers komt superlatieven tekort: 'Iedereen zou zo willen fluiten'

19-12-2022 16:50 Laatste update: 16:54

De Poolse media zijn vol lof over het optreden van scheidsrechter Szymon Marciniak tijdens de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk. Volgens columnist Jerzy Dudek is het de verdienste van de arbiter dat de wedstrijd niet zo escaleerde als dat het geval was bij Nederland-Argentinië.

'Hij floot met bravoure', schrijft Wyborcza over de arbiter die liefst drie penalty's toekende tijdens de zinderende finale. Dat de leidsman ook lof oogste bij het brede publiek, ziet ook de krant. 'De Pool was even trending op Twitter. Mensen die het werk van Marciniak prezen kregen in een hoog tempo veel likes'.

Voormalig Feyenoord- en Liverpool-doelman Dudek heeft eveneens lovende woorden in petto voor het optreden van de scheidsrechter. 'Elke scheidsrechter zou deze wedstrijd op zo'n niveau willen leiden als Marciniak', schrijft de oud-prof namens Przeglad Sportowy in zijn column. 'Zeker toen Frankrijk twee keer scoorde en weer terug in de wedstrijd kwam. De Pool bepaalde vanaf het begin de toon in de wedstrijd.'

'Bekend hoe Argentijnen scheidsrechters onder druk zetten'

'Het is bekend hoe de Argentijnen de scheidsrechter onder druk kunnen zetten, maar hij liet ze niet naar het hoofd stijgen', lijkt Dudek te doelen op het optreden van Antonio Mateu Lahoz bij Argentinië-Nederland. 'Petje af voor hem en een dikke feliciatie. Dit zal onthouden worden.'

Ook dagblad Fakt zag in Marcinak één van de uitblinkers van de spectaculaire finale en ziet de Pool indruk maken over de hele wereld. 'Hij ligt op de lippen van velen na zijn optreden', concludeert de krant. 'Hij durfde moeilijke beslissingen te nemen en dicteerde de wedstrijd.